Wykonanie
Pozostajemy w smakach
bananowych. Wiem, że to trochę letnie klimaty, ale nigdy nie zaszkodzi ciepełka powspominać, tym bardziej, że temperatury mamy chwilami wyższe niż bywały latem.Kiedyś robiłam już
dżem bananowy z dodatkiem
kiwi, wyszedł bardzo pyszny i pomyślałam, że
pomarańcze również będą pasowały. Gorąco polecam ten przepis, bardzo szybkie wykonanie, a w smaku... nic więcej nie napiszę, spróbujcie :-)Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege4
bananypół litra soku z
pomarańczy, najlepiej wyciśniętego ze świeżych
owocówagar-agar (ilość i postępowanie według opisu na opakowaniu)szczypta
cynamonuBanany rozgniecione widelcem wymieszać z
sokiem z
pomarańczy, dodać agar-agar i gotować przez kilka minut, ciągle mieszając (o ile na opakowaniu z agarem nie jest napisane inaczej).Gorący płyn zamknąć w czystych słoikach. Słoiki twist-off wystarczy po zamknięciu postawić do góry dnem do ostygnięcia, natomiast słoiki z gumką i klamerką należy zapasteryzować.