ßßß Cookit - przepis na Dżem bananowo-pomarańczowy bez dodatkowego cukru

Dżem bananowo-pomarańczowy bez dodatkowego cukru

nazwa

Wykonanie

Pozostajemy w smakach bananowych. Wiem, że to trochę letnie klimaty, ale nigdy nie zaszkodzi ciepełka powspominać, tym bardziej, że temperatury mamy chwilami wyższe niż bywały latem.
Kiedyś robiłam już dżem bananowy z dodatkiem kiwi, wyszedł bardzo pyszny i pomyślałam, że pomarańcze również będą pasowały. Gorąco polecam ten przepis, bardzo szybkie wykonanie, a w smaku... nic więcej nie napiszę, spróbujcie :-)
Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege
4 banany
pół litra soku z pomarańczy, najlepiej wyciśniętego ze świeżych owoców
agar-agar (ilość i postępowanie według opisu na opakowaniu)
szczypta cynamonu
Banany rozgniecione widelcem wymieszać z sokiem z pomarańczy, dodać agar-agar i gotować przez kilka minut, ciągle mieszając (o ile na opakowaniu z agarem nie jest napisane inaczej).
Gorący płyn zamknąć w czystych słoikach. Słoiki twist-off wystarczy po zamknięciu postawić do góry dnem do ostygnięcia, natomiast słoiki z gumką i klamerką należy zapasteryzować.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/10/dzem-bananowo-pomaranczowy-bez.html