Wykonanie
            Citrus paradisi, co w dosłownym tłumaczeniu z 
języka łacińskiego znaczy rajska 
cytryna, to 
owoc o docenionych walorach dietetycznych i zdrowotnych.Na rynku dostępnych jest kilka odmian grapefruitów, które różnią się 
między sobą kolorem skórki (różowo-pomarańczowa, zielona lub żółta) oraz kolorem miąższu (żółty, czerwony lub różowy)Aby wyciągnąć z grapefruita maksimum korzyści, należy przestrzegać kilku zasad.Jak kupować?Biorąc 
owoc do ręki oglądamy dokładnie jego skórę. Jej kolor nie ma znaczenia, ważne aby była zdrowa i nieuszkodzona. Grapefruit powinien być możliwie okrągły i ciężki.Jak przechowywać?Grapefruit może być przechowywany poza lodówką - w temperaturze pokojowej - do 2 tygodni. W lodówce nawet miesiąc.Jak podawać?Najprostszy sposób to przekrojenie 
owocu na pół, posypanie 
cukrem i serwowanie z łyżeczką. Grapefruit można również obrać ze skórki, a następnie 
ostrym nożem wyciąć cząstki 
owocu między białymi błonkami, które te cząstki oddzielają. W takiej postaci 
owoc będzie wspaniałym dodatkiem do sałatek - nie tylko 
owocowych. Oczyszczony z błonek 
owoc to także idealny składnik 
sorbetów, 
napojów i deserów. Wyciska się również z niego sok.Jeżeli gorycz 
owocu wyjątkowo nam przeszkadza, zminimalizuje ją odrobina 
cynamonu.

,
