Wykonanie
            

Czas robienia 
przetworów to nie tylko 
dżemy, 
konfitury, przeciery czy warzywa w 
octowych marynatach. Dla mnie to także suszenie 
warzyw i owoców. W tym roku na pierwszy ogień poszły 
jabłka, a w kolejce już czekają 
grzyby. Nie podaję dokładnego czasu 
suszenia jabłek, bo wszystko zależy od gatunku 
jabłka, czy są bardzo soczyste czy nie.Ja suszyłam kosztele i w suszarce trwało to około 5 godzin.Suszę też warzywa i robię z nich doskonałą domowa 
przyprawę vegetę, bez sztucznych dodatków ani zbędnych konserwantów, idealną do zup, duszonych warzyw czy 
mięs. Przestałam już kupować sklepowe "jarzynki".

Składniki:1000 g 
jabłekcynamonmielone 
goździki

Wykonanie:
Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w cienkie plasterki o grubości maksimum 3 mm. 
Jabłek nie obieramy ani nie usuwamy z nich gniazd nasiennych.Plasterki układamy na tackach suszarki do 
suszenia grzybów i 
owoców i delikatnie oprószamy 
przyprawami. 
Owoce suszymy przez około 4 godziny. W połowie suszenia tacki zamieniamy miejscami, to znaczy, te które były na górze przekładamy na sam dół. Ponieważ najcieplejsze powietrze jest kierowane na dół, 
owoce które znajdują się na dole wysuszą się szybciej.Jeśli nie posiadamy suszarki 
owoce suszymy w piekarniku w temperaturze 80 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami.
