Wykonanie

Krem z
buraka to nowa buraczana propozycja wykorzystania tego przesmacznego i super zdrowego warzywa w zupie. Wszystkie uwielbiane przeze mnie barszcze i
botwinki są dość praco- i czasochłonne do przygotowania, nowa propozycja zupy kremu z
buraków robi się właściwie sama. U nas zrobiła furorę. Cudny kolor, gęsta, sycąca i pyszna. Zachwyci Cię, jestem pewna!Składniki:3-4 średnich
buraków
2-3
ziemniaki0,7-1 l
bulionu warzywnego1 łyżka
masła ghee1
cebula1 ząbek
czosnkusok z limonkisól,
pieprzzielenina :
pietruszka lub
koperekkleks
śmietanyWykonanie:
cebulę i
czosnek obrać, rozdrobnić i zeszklić na łyżce
masła ghee
buraki obrać, pokroić w kostkę lub cienkie talarki, dołożyć do
cebuli z
czosnkiem i obsmażyć razem. Wlać
bulion i gotować do miękkości około 30-40 minut. Długość gotowania zależy od wielkości kawałków i rodzaju
buraków. 15 minu pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę
ziemniakimiękkie warzywa zblendować. Doprawić
sokiem z limonki,
pieprzem i skorygować ilość
solipodawać z kleksem
śmietany, posypaną zieloną
natką pietruszkiSMACZNEGO !