Wykonanie

Nie wiesz co począć z nadmiarem
białek ?
Bezy Ci się znudziły? Zapraszam na pyszne ciasto - ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na
biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej
bezy, tradycyjnie wykończona
polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha. Zamiast
żelatyny do zagęszczenia
białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się bardzo piankowa. Zapraszam do przepisu!Składniki na
biszkopt: (przepis stąd )2
jajka
40 g
cukru45 g
mąki pszennej15 g
mąki ziemniaczanejSkładniki na piankę:4
białka200 g
cukru50-60 ml
wody1 czubata łyżeczka agaru
laska waniliiPolewa czekoladowa:80 g
gorzkiej czekolady80 ml
śmietany kremówkiWykonanie :2
jajka ubić z
cukrem na puszysty biały, kogel-
mogel. Na koniec delikatnie do ubitych
jajek wmieszać przesiane i wymieszane
mąki - pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką i piec w 170`C 20-25 minut. Studzić na kratce200 g
cukru wsypać do rodelka, zalać 50-60 ml
wody i doprowadzić do wrzenia.
Woda powinna tylko przykrywać
cukier, dlatego
cukier najlepiej zalewać
wodą przy pomocy łyżki. Im mniej użyjesz
wody, tym gęściejsza i stabilniejsza będzie pianka. Gotować
syrop kilka minut "do
nitki". Wsypać agar i gotować na małym ogniu jeszcze przynajmniej 2 minuty. Agar nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie o temperaturze powyżej 90`Cdo lekko ubitych
białek wlewać cienkim strumieniem gorący
syrop z rozpuszczonym agarem prosto z "ognia", a
białka ubijać przez cały czas dozowania
cukru. Dodać ziarenka zeskrobane z przeciętej
wanilii.
Białka ubijać do momentu, aż ostygną na przestudzony
biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia w rondelku podgrzać
śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia, dodać połamaną
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Wylać na stężałą piankę i rozsmarować pędzelkiem. Kroić po stężeniu polewyŻYCZĘ SMACZNEGO !