Wykonanie
Tort
czekoladowy to nic nadzwyczajnego, ciasto dosyć popularne. Jednak w tym przepisie najważniejsze jest wykończenie i dekoracja, która robi naprawdę dosyć duże wrażenie i jest bardzo efektowna.
biszkopt:90 g
mąki pszennej30 g
mąki ziemniaczanej80 g
cukru4
jajkaBiałka ubić na sztywną pianę (na największych obrotach), pod koniec dodawać stopniowo
cukier. Zmniejszyć obroty miksera, wbijać po jednym
żółtku.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać, przesiać i stopniowo dodawać do ubijanej masy. Ciasto przelać do, natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą, tortownicy o średnicy ok. 20 cm.
Biszkopt piec w 160 ° C przez ok. 40 minut (ja piekłem dłużej). Po upieczeniu
biszkopt wraz z formą wyjąć z pieca i upuścić na podłogę lub stolnicę z wysokości ok. 50 cm. Ponownie wstawić do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie ostudzony
biszkopt wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty.krem:150 g
gorzkiej czekolady250 ml kremówki 36%20 g
cukrubiałka z 2 jajW jednej misce ubić
białka z
cukrem na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubić kremówkę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej (miska nie powinna dotykać
wody). Lekko przestudzić i dodać do niej łyżkę ubitej piany i dokładnie wymieszać. Resztę ubitych
białek połączyć z kremówką, a następnie dodawać stopniowo do
czekolady cały czas mieszając. Połączyć do uzyskania jednolitej masy.Przyrządzić
syrop do nasączenia blatów.
Wodę z
cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok. 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić i dodać
kawę oraz
rum. Wymieszać.Na dno tortownicy ułożyć dolny blat
biszkoptu i nasączyć 1/3
syropu. Na ciasto wyłożyć 1/3 masy czekoladowej, przykryć środkowym plackiem
biszkoptu, który nasączyć połową pozostałego
syropu. Wyłożyć kolejną część kremu, pozostawiając połowę do wykończenia. Na Całość przykryć ostatnim
biszkoptem, nasączyć i pokryć
czekoladowym musem. Część zostawić na
pokrycie boków. Schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Schłodzony tort wyjąć z tortownicy, boki pokryć cienką warstwą kremu.
syrop:100 ml
wody100 g
cukru2 łyżeczki
kawy1 łyżka
rumudodatkowo:200 g
gorzkiej czekoladyzamrożony kafelek terakoty lub glazuryKilka godzin przed rozpoczęciem przygotowania ciasta, kafelek umieścić w zamrażarce na kilka godzin.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, lekko przestudzić. Kafelek ułożyć na stolnicy. Na mocno schłodzoną płytkę wylać część
czekolady i przy użyciu szerokiego noża błyskawicznie rozsmarować cienki, podłużny prostokąt.
Czekolada powinna szybko zastygnąć. Od razu, energicznym ruchem zeskrobać płat
czekolady i obłożyć nim bok
tortu, lekko docisnąć i zagiąć wystającą część na górę ciasta (wcześniej warto schłodzić dłonie w bardzo zimnej wodzie). Czynność powtórzyć i obłożyć pozostałą część
boku tortu. Resztę
czekolady, wykorzystać do dekoracji wierzchu również rozsmarowując na kafelku. Układać koliście. Gotowy tort wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki a następnie schłodzić w lodówce. Nóż przed pokrojeniem
tortu dobrze jest rozgrzać zanurzając we wrzątku.Smacznego! :)

