Wykonanie

Babka zebra zachwyca swoim wyglądem to jest pewne, bo jeśli chodzi o smak to babka jak to babka, pomimo dodatku
oleju i
wody nie jest najwilgotniejsza. Polecam użyć dobrej jakości
kakao, bo to właśnie ono nadaje babce charakteru i dobrego smaku. Także pomimo tego, iż za babkami nie przepadam zjedliśmy ją ze smakiem i bez specjalnych wyrzutów sumienia, ponieważ to kolejny udany wypiek, w którym
cukier zastąpił
ksylitol. Polecam, bo już samo tworzenie
zeberki jest bardzo zabawne i interesujące. Następnym razem babkę zrobię z
polewą czekoladową, będzie na pewno smaczniejsza.

Składniki|:5
jajek1,5 szklanki
ksylitolu lub
cukru2,5 szklanki
mąki orkiszowej 6301 niepełna szklanka
oleju1 niepełna szklanka gazowanej
wody mineralnej2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
mąki3 łyżki
kakaoWykonanie:
jajka ubić z
cukrem na gęsty kogel-
mogelzmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i dolewać
olej oraz
wodę mineralnąciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą wymieszać z 3 łyżkami
mąki, drugą część z 3 łyżkami
kakaodo foremki wysmarowanej
masłem i wysypanej grysikiem lub
mąką wylewać ciasto naprzemiennie - łyżkę białego, na to łyżkę ciemnego ciasta itd., aż do wyczerpania składnikówpiec w 180`C 60 minutwystudzoną babkę posypać
cukrem pudrem (u mnie zmielony
ksylitol)ŻYCZĘ SMACZNEGO!