Wykonanie

Nigdy nie robiłam pączków w domu i to nie dlatego, że nie lubię, zawsze przerażał mnie ten gar tłuszczu, brr.... i ilość pączków, no niestety dla kilku pączków szkoda zachodu. Gdy natknęłam się na przepis z tej strony - pączki pieczone w piekarniku postanowiłam jednak spróbować.Próba z połowy porcji wypadła znakomicie, zatem z czystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem.Są równie puszyste, lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne, a o ileż zdrowsze. Naprawdę nie przypominają
drożdżowych bułeczek, smakują jak autentyczne pączki. Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków. Bardzo łatwe do przygotowania. Dodatkowy plus, ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie, co znacznie przyspiesza ich wykonanie. Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.
Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową, zamiast
cukru użyłam
miodu i zmniejszyłam dodatek
masła. Zamiast proponowanego lukru oprószyłam je
cukrem pudrem z
ksylitolu. Także moje pączki w swoim składzie nie mają ani grama
cukru. Jako nadzienia użyłam
dżemu jeżynowego z własnej spiżarni przygotowanego z
ksylitolem (przepis tutaj), a zatem również bez
cukru. Jeśli już myślisz o "tłustym czwartku" pokuś się o zrobienie pączków z tego przepisu. Bez wyrzutów sumienia możesz sobie pozwolić na pączkową ucztę. Bardzo polecam!

Składniki na 12 pączków:65 ml ciepłego
mleka250 g
mąki orkiszowej jasnej 63030 g
miodu1/2 łyżeczki
soli2
jajka80 g miękkiego
masła1,5 łyżeczki
drożdży instant12 łyżeczek ulubionego
dżemuWykonanie:do miski przesiać
mąkę, dodać
miód, suche
drożdże,
sól i
mleko. Mieszając drewnianą łyżką dodawać po 1
jajku. Gdy składniki się połączą wyrabiać ręcznie lub hakiem do ciasta przez około 7 minut. Po tym czasie dodawać po kawałku
masła cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki, lub na 1 godzinę do podwojenia objętości. Ciasto będzie dosyć luźne, na pewno nie da się ukształtować w kulę.ciasto wystawić z lodówki do ogrzania. Ogrzane ciasto wyłożyć na blat, uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Dłońmi rozpłaszczyć na placek grubości 1 cm. W razie potrzeby oprószyć blat
mąką, by się nie kleiło. Szklanką lub metalową obręczą wykrawać kółka. Każdy placuszek rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć 1 łyżeczkę
dżemu i zlepić jak pieroga, a następnie zebrać całe łączenie w jedno miejsce. Tak zlepioną kulkę złączeniem do dołu ułożyć w papilotce na muffinkipapilotki wypełnione pączkami ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinny podwoić objętość na każdym wyrośniętym pączku ułożyć wiórek
masła i piec w 180`C 13-15 minutpo wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i posypać
cukrem pudrem wyprodukowanym z
ksylitolu (zmieliłam po prostu
ksylitol w młynku do
kawy)ŻYCZĘ SMACZNEGO!