ßßß Cookit - przepis na (u mnie jeżynowy bez cukru)

(u mnie jeżynowy bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie robiłam pączków w domu i to nie dlatego, że nie lubię, zawsze przerażał mnie ten gar tłuszczu, brr.... i ilość pączków, no niestety dla kilku pączków szkoda zachodu. Gdy natknęłam się na przepis z tej strony - pączki pieczone w piekarniku postanowiłam jednak spróbować.
Próba z połowy porcji wypadła znakomicie, zatem z czystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem.
Są równie puszyste, lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne, a o ileż zdrowsze. Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek, smakują jak autentyczne pączki. Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków. Bardzo łatwe do przygotowania. Dodatkowy plus, ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie, co znacznie przyspiesza ich wykonanie. Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje. Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową, zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła. Zamiast proponowanego lukru oprószyłam je cukrem pudrem z ksylitolu. Także moje pączki w swoim składzie nie mają ani grama cukru. Jako nadzienia użyłam dżemu jeżynowego z własnej spiżarni przygotowanego z ksylitolem (przepis tutaj), a zatem również bez cukru. Jeśli już myślisz o "tłustym czwartku" pokuś się o zrobienie pączków z tego przepisu. Bez wyrzutów sumienia możesz sobie pozwolić na pączkową ucztę. Bardzo polecam!
Składniki na 12 pączków:
65 ml ciepłego mleka
250 g mąki orkiszowej jasnej 630
30 g miodu
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
80 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki drożdży instant
12 łyżeczek ulubionego dżemu
Wykonanie:
do miski przesiać mąkę, dodać miód, suche drożdże, sól i mleko. Mieszając drewnianą łyżką dodawać po 1 jajku. Gdy składniki się połączą wyrabiać ręcznie lub hakiem do ciasta przez około 7 minut. Po tym czasie dodawać po kawałku masła cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki, lub na 1 godzinę do podwojenia objętości. Ciasto będzie dosyć luźne, na pewno nie da się ukształtować w kulę.
ciasto wystawić z lodówki do ogrzania. Ogrzane ciasto wyłożyć na blat, uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Dłońmi rozpłaszczyć na placek grubości 1 cm. W razie potrzeby oprószyć blat mąką, by się nie kleiło. Szklanką lub metalową obręczą wykrawać kółka. Każdy placuszek rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć 1 łyżeczkę dżemu i zlepić jak pieroga, a następnie zebrać całe łączenie w jedno miejsce. Tak zlepioną kulkę złączeniem do dołu ułożyć w papilotce na muffinki
papilotki wypełnione pączkami ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinny podwoić objętość na każdym wyrośniętym pączku ułożyć wiórek masła i piec w 180`C 13-15 minut
po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem wyprodukowanym z ksylitolu (zmieliłam po prostu ksylitol w młynku do kawy)
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/01/dietetyczne-paczki-orkiszowe-z.html