Wykonanie

Gofry to rodzaj
wafla. Wypiekano je już w średniowieczu.
Póki receptura na nie składała się tylko z jaj,
mąki i
wody wypiekano je
miedzy dwoma płaskimi żelazkami. Pierwszy znany przepis na
wafel pochodzi z anonimowego manuskryptu Le Menagier de Paris. Zawiera on przepisy na
wafle z
jajek,
soli,
mąki i
wody wymieszanej z
winem a także na
wafle z dodatkiem
sera. Nowy rodzaj urządzeń do wypiekania i nowa forma
wafla zwana gofrem powstała, gdy do ciasta zaczęto dodawać
drożdże. W XVI w. wypiekało się je już w postaci prostokątnej a dalej receptury wzbogacane były o
cukier,
masło,
śmietanę.Gofry pochodzą z Belgii, Holandii, Francji. Od wieku XIX są popularne w całej Europie.Spożywane ze słodkimi dodatkami kojarzą mi się z wakacjami nad morzem.W domu robię najczęściej gofry
drożdżowe, chociaż zdarzało mi się wypiekać też holenderskie stroopwafels przekładane słodkim
kajmakiem. To właśnie dla nich zakupiłam waflownicę.Przepis na gofry za cincin

1,5 szklanki
mleka50g rozpuszczonego, ochłodzonego
masła350 g
mąki1 łyżeczka
cukru wanilinowegoszczypta
soli1,5 łyżeczki
drożdży instant2
jajkaMąkę wymieszać z
drożdżami,
sola i
cukrem w oddzielnej misce. W misce miksera ubić
jajka z letnim
mlekiem. Dodać
mąkę z dodatkami i rozpuszczone
masło. Dobrze zmiksować. Ciasto wstawić w dużej misce, przykryte folią do lodówki na 3-4 godziny a najlepiej na cała noc. Bardzo urośnie.Piec w gofrownicy kilka minut aż będą złote i chrupiące.Studzić na kratce.Najlepsze jeszcze ciepłe z
cukrem pudrem. Do
kawy. Na śniadanie