Wykonanie

To kolejna symboliczna potrawa, która musi pojawić się na wigilijnym
stole.
Owoce są symbolem płodności i witalności. I tak:-
jabłka symolizują miłość, zgodę i zdrowie-
gruszki są gwarantem długowieczności-
śliwki odpędzają złe moce, kompot ze
śliwek lub potrawy z ich dodatkiem miały zapewnić pomyślność i szczęście. Podczas wigilijnej wieczerzy należy skosztować każdej potrawy, by w nadchodzącym roku niczego nam nie zabrakło.Pij dużo kompotu podczas światecznego biesiadowania, bo to świetne źródło błonnika pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit, poprawia trawienie oraz
daje szybsze uczucie sytości. Nie dosładzaj kompotu
cukrem, ani tak jest bardzo kaloryczny bez jego dodatku, niech
słodycz płynie z samych
suszonych owoców. Ewentualnie dodaj trochę
miodu.Składniki:300 g
suszonych owoców:
śliwki,
jabłka,
gruszki,
morele3- 4
suszone figi
3- 4 plastry
pomarańczy4- 5 goźdków1/2 łyżeczki
cynamonu lub laska
cynamonusok z 1/2
cytryny1-2 łyżki
miodu2 l
wodyWykonannie:
owoce na noc zalać zimną
wodąnazajutrz dodać
przyprawy,
miód i całość zagotować. Dodać
sok z cytryny. Gotować dosłownie kilka minut i garnek zestawic z płyty, by
owoce się nie rozgotowały. Dodać plasterki
pomarańczy obrane ze skórki ( goryczka!)podawać mocno schłodzony z
owocamiWSZYSTKIM CZYTELNIKOMŻYCZĘ SMACZNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA!