Wykonanie

Przepis na najsmaczniejsze chyba ze wszystkich
śledzi i jeśli użyjesz "gotowych
matjasów" (z
rybnego działu garmażeryjnego-
matjas na kanapkę) do przygotowania dosłownie w kilka minut. Także idealne i dla zabieganych i dla leniwych, ponieważ odpada moczenie
śledzi. Oczywiście można nabyć solone
śledzie i je wymoczyć.
Śledzie otulone
śmietanowo-
majonezową (u mnie
jogurtowo-
majonezową) pierzynką z dodatkiem
jabłka i
cebuli pokrojonych w drobniutką kostkę. To jest naprawdę pyszne. Przepis bardzo stary, bardzo często przygotowywałam je w ten sposób. Z powodu kalorycznego
majonezu przepis odszedł do lamusa. Najwyższy czas go okurzyć i przypomnieć, bo nie zawsze warto liczyć kalorie. Zapraszam zatem na pysznego
śledzika!

Składniki:6 podwójnych
matjasów1
jabłko1
cebula3 łyżki
śmietany (bądź
jogutrtu greckiego)3 łyżki
majonezusólsok z 1/2
cytrynyszczypta
cukru pudruWykonanie:
cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić
jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić
sokiem z cytryny, by nie ściemniało
jogurt wymieszać z
majonezem, połączyć z
cebulą i
jabłkiem, dodać
cukier i wyłożyć na
śledzie. Posypać
zieleniną i podawać z
ziemniakami w mundurkach lub
bagietkądruga możliwość - osuszone
filety śledziowe pokroić w 3 cm kawałki i wymieszać z
sosem jogurtowo majonezowym. Posypać
zieleninąŻYCZĘ SMACZNEGO!