ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony w pergaminie - na azjatycką nutę

Łosoś pieczony w pergaminie - na azjatycką nutę

nazwa

Wykonanie

Ryba upieczona w pergaminie lub jak kto woli w "papilotkach"- to technika zapożyczona z kuchni francuskiej en papillote. Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze, która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie.
To świetny sposób podania każdej ryby na co dzień i od święta. Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby, a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.
W ten sposób przygotowany łosoś jest mięciutki, niezwykle soczysty, rozpływajacy się w ustach. Jest również dietetyczny, bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia, no i robi się właściwie sam.
Składniki na 2 porcje:
2 kawałki fileta z łososia a 160 g
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżka miodu
20 g świeżego imbiru
kawałeczek czerwonej papryczki chili
Wykonanie:
dwa filety z łososia umyć, pozbawić skóry i osuszyć
przygotować marynatę do łososia. Wymieszać 2 łyżki sosu sojowego z 1 łyżką cytryny i 1 łyżką miodu. Spory kawałek imbiru obrać (najlepiej łyżeczką) i pokroić w cieniutkie plasterki. Przygotować kilka cienko pokrojonych plasterków cytryny lub limetki .Wypestkować maleńką papryczkę chili i drobno posiekać
przygotować 2 arkusze pergaminu. Na każdym papierze ułożyć po kawałku łososia, uprzednio wysmarowanego marynatą. Na łososiu rozłożyć płatki imbiru, plasterki cytryny i posiekane chili. Założyć boki papieru na siebie, a pozostałe dwa boki podwinąć pod spód
pakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanym do 180`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minut by doszła
rozwinąć pakieciki i podawać rybę z ulubionymi dodatkami. Podałam na placuszkach ziemniaczanych rösti
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/10/losos-pieczony-w-pergaminie-na.html