Wykonanie
Ryba upieczona w pergaminie lub jak kto woli w "papilotkach"- to technika zapożyczona z kuchni francuskiej en papillote.
Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze, która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie.To świetny sposób podania każdej
ryby na co dzień i od święta. Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej
ryby, a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.W ten sposób przygotowany
łosoś jest mięciutki, niezwykle soczysty, rozpływajacy się w ustach. Jest również dietetyczny, bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia, no i robi się właściwie sam.
Składniki na 2 porcje:2 kawałki fileta z
łososia a 160 g2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
soku z cytryny lub
limonki1 łyżka
miodu20 g świeżego
imbirukawałeczek czerwonej
papryczki chiliWykonanie:dwa filety z
łososia umyć, pozbawić skóry i osuszyćprzygotować marynatę do
łososia. Wymieszać 2 łyżki
sosu sojowego z 1 łyżką
cytryny i 1 łyżką
miodu. Spory kawałek
imbiru obrać (najlepiej łyżeczką) i pokroić w cieniutkie plasterki. Przygotować kilka cienko pokrojonych plasterków
cytryny lub limetki .Wypestkować maleńką
papryczkę chili i drobno posiekaćprzygotować 2 arkusze pergaminu. Na każdym papierze ułożyć po kawałku
łososia, uprzednio wysmarowanego marynatą. Na łososiu rozłożyć
płatki imbiru, plasterki
cytryny i posiekane
chili. Założyć boki papieru na siebie, a pozostałe dwa boki podwinąć pod spódpakunki z
łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej
szynie w piekarniku nagrzanym do 180`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić
rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minut by doszłarozwinąć pakieciki i podawać
rybę z ulubionymi dodatkami. Podałam na placuszkach ziemniaczanych röstiSMACZNEGO !