Wykonanie
Owsianka na śniadanie ? To najlepszy wybór z możliwych, bo owsianka to same zalety. Zaspokoi głód na wiele godzin i sprawi, że nie mamy ochoty na podjadanie kalorycznych przekąsek. Ponadto przy obfitosci składników odżywczych pozwala jednocześnie zadbać o szczupłą sylwetkę. Szczególnie dietetyczna jest owsianka przygotowana na wodzie i z dodatkiem sezonowych świeżych
owoców, zamiast kalorycznych suszonych.Powoli kończy się wybór świeżych
owoców, które tak znakomicie podnoszą smakowitość owsianki. Dzisiejsza z
figami i
jeżynami jest pyszna, połączenie smakowe idealne - słodkie
figi i kwaśne
jeżyny. Warto wiedzieć, że
jeżyny to jedne z najzdrowszych owocow
jagodowych.
Jeżyna ze względu na dużą zawartość antyoksydantów została umieszczona na liscie ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Natomiast 100 g
świeżej figi zawiera tyle wapnia co szklanka
mleka, sporo żelaza, magnezu, dużo polifenoli (działanie antynowotworowe) i ogrom błonnika.Warto pamiętać, by przygotowując owsiankę dodać
sok z cytryny, gdyż aktywowany zostaje wówczas kwas fitynowy, który hamuje wchłanianie zwiazków wapnia lub podać z
jogurtem, który ten brak wyrównuje.
Składniki na 1 porcje:3-4 łyżki
płatków owsianych200-250 ml
wodycynamonmiód lub
syrop z agawy2
figigarstka
jeżynWykonanie:
płatki owsiane zalać wrzącą
wodą i na pyrkającym ogniu gotować 10-15 minut. Od czasu do czasu zamieszać, by nie przywarły do dna garkaumyć
owoce,
figi pokroić na małe cząstki. Owsiankę obficie posypać
cynamonem, ułożyć
owoce i polać
miodemSMACZNEGO!