ßßß Cookit - przepis na Jesienna owsianka z figami i jeżynami

Jesienna owsianka z figami i jeżynami

nazwa

Wykonanie

Owsianka na śniadanie ? To najlepszy wybór z możliwych, bo owsianka to same zalety. Zaspokoi głód na wiele godzin i sprawi, że nie mamy ochoty na podjadanie kalorycznych przekąsek. Ponadto przy obfitosci składników odżywczych pozwala jednocześnie zadbać o szczupłą sylwetkę. Szczególnie dietetyczna jest owsianka przygotowana na wodzie i z dodatkiem sezonowych świeżych owoców, zamiast kalorycznych suszonych.
Powoli kończy się wybór świeżych owoców, które tak znakomicie podnoszą smakowitość owsianki. Dzisiejsza z figami i jeżynami jest pyszna, połączenie smakowe idealne - słodkie figi i kwaśne jeżyny. Warto wiedzieć, że jeżyny to jedne z najzdrowszych owocow jagodowych. Jeżyna ze względu na dużą zawartość antyoksydantów została umieszczona na liscie ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Natomiast 100 g świeżej figi zawiera tyle wapnia co szklanka mleka, sporo żelaza, magnezu, dużo polifenoli (działanie antynowotworowe) i ogrom błonnika.
Warto pamiętać, by przygotowując owsiankę dodać sok z cytryny, gdyż aktywowany zostaje wówczas kwas fitynowy, który hamuje wchłanianie zwiazków wapnia lub podać z jogurtem, który ten brak wyrównuje.
Składniki na 1 porcje:
3-4 łyżki płatków owsianych
200-250 ml wody
cynamon
miód lub syrop z agawy
2 figi
garstka jeżyn
Wykonanie:
płatki owsiane zalać wrzącą wodą i na pyrkającym ogniu gotować 10-15 minut. Od czasu do czasu zamieszać, by nie przywarły do dna garka
umyć owoce, figi pokroić na małe cząstki. Owsiankę obficie posypać cynamonem, ułożyć owoce i polać miodem
SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/09/jesienna-owsianka-z-figami-i-jezynami.html