Wykonanie
Wstyd się przyznać, ale tak. Tak, to moje pierwsze
dyniowe puree w tym sezonie! Ale lepiej późno, niż wcale, prawda? Zamierzam ten stracony czas bez
dynii intensywnie nadrobić! Zaczynam klasycznie - wczoraj na kolację zjadłam pieczone kawałki
dynii, resztę zmiksowałam na puree, które dzisiaj dodaję do owsianki. Jej smak wzmacniam dużą ilością
cynamonu oraz
wodą kokosową, na której ugotowałam
płatki owsiane. Pychaa!
Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych1 łyżka mielonego złotego lnu250ml
wody kokosowej1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
dyniowego pureeopcjonalnie:
miód do posłodzenia
Płatki owsiane i len wsypać do rondelka, dodać
cynamon, zalać
wodą kokosową, zagotować. Gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki. Dodać
dyniowe puree. Podawać.