ßßß Cookit - przepis na SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: dyniowy krem owsiany!

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: dyniowy krem owsiany!

nazwa

Wykonanie

Jesień to moja ulubiona pora roku. Wrzesień mnie rozpieszcza i karmi dyniowymi przysmakami, a ja wcale nie zamierzam protestować, wręcz przeciwnie - korzystam, jak tylko mogę. Piękna Pani Hokkaido wkroczyła do mojej kuchni (tak, kuchnia w akademiku awansowała już na miano mojej własnej), wskoczyła do pucharka ze śniadaniem. Gęsty krem owsiany, rozgrzewający za sprawą cynamonu, bo chociaż poranki są słoneczne to jednak już chłodne. Jesień to moja ulubiona pora roku. Jesienne śniadania to moje ulubione śniadania.
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jedna porcja):
130g (obranej) dyni hokkaido
50g płatków owsianych Halina
250ml wrzącej wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
100g jogurtu greckiego
1 łyżka pestek dyni
Płatki owsiane wsypać do miseczki, zalać wrzącą wodą, odstawić na bok, aż płatki wsiąkną wodę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Obraną dynię wyłożyć na blaszkę, wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Do naczynia miksującego włożyć upieczoną dynię, płatki owsiane, miód, cynamon i jogurt grecki. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Gotowy krem przełożyć do pucharka. Posypać pestkami dyni. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/09/sobota-ze-speedcookiem-dyniowy-krem.html