ßßß
Kto lubi smak sezamków i chałwy, będzie tym koktajlem zachwycony. Idąc śladami ostatniego koktajlu z płatkami owsianymi, zrobiłam kolejny.Sezam dostarcza nam wapń i magnez oraz wit. B6 i B1, a p łatki owsiane błonnik.1/3 szklanki płatków owsianych górskich (np. Kupiec)1 czubata łyżka pasty sezamowej tahini *3/4-1 szklanki wodydowolne słodzidło (syrop z agawy, miód, stewia)Płatki owsiane górskie oraz otręby wrzucić do blendera, zalać zimną wodą i zostawić na noc (można w lodówce, gdy chcemy zimny koktajl).Jeśli używamy płatków błyskawicznych, nie trzeba ich wcześniej namaczać.Rano wystarczy dodać tahini oraz posłodzić według uznania i zmiksować. M ożna dolać trochę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.*jeśli nie macie pasty, można kilka łyżek sezamu lekko podprażyć na patelni (ale nie próbowałam tej wersji)