Wykonanie
Kto lubi smak
sezamków i
chałwy, będzie tym koktajlem zachwycony. Idąc śladami ostatniego koktajlu z
płatkami owsianymi, zrobiłam kolejny.
Sezam dostarcza nam wapń i magnez oraz wit. B6 i B1, a p łatki owsiane błonnik.1/3 szklanki
płatków owsianych górskich (np. Kupiec)1 czubata łyżka pasty sezamowej tahini *3/4-1 szklanki
wodydowolne słodzidło (
syrop z agawy,
miód,
stewia)
Płatki owsiane górskie oraz
otręby wrzucić do blendera, zalać zimną
wodą i zostawić na noc (można w lodówce, gdy chcemy zimny koktajl).Jeśli używamy
płatków błyskawicznych, nie trzeba ich wcześniej namaczać.Rano wystarczy dodać tahini oraz posłodzić według uznania i zmiksować. M ożna dolać trochę
wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.*jeśli nie macie pasty, można kilka łyżek
sezamu lekko podprażyć na patelni (ale nie próbowałam tej wersji)