Wykonanie

Expresowe, bardzo proste, wręcz ascetyczne danie z wykorzystaniem
ciecierzycy i
cukinii. Jeśli masz ugotowaną
ciecierzycę pod ręką zrobisz je w niecałe 10 minut. Warto wykorzystać ostatnie
cukinie do przygotowania tego pożywnego, zdrowego dania. Nie wiem czy wszyscy zachwycą się jego smakiem, ale amatorzy
ciecierzycy i
cukinii na pewno. Gwarantem dobrego smaku jest dobra
ciecierzyca i o ile do hummusu nadaje się ta z puszki , tutaj - prawie saute, najlepsza będzie jednak ta samodzielnie ugotowana.Składniki:

1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
oleju rzepakowego1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
wody1 mała
cukinia200 g ugotowanej
ciecierzycy (ewentualnie z puszki)1 łyżka świeżo posiekanych
ziółsól,
pieprzWykonanie:ugotować wcześniej
ciecierzycę (najlepiej wg tego przepisu)
sos sojowy,
olej,
sok z cytryny i
wodę umieścić na patelni i mocno rozgrzać. Pokrojoną w drobna kostkę
cukinię dodać do sosu i podpiec krótko na silnym ogniudodać
ciecierzycę, wymieszać. Pospolić i oprószyć
pieprzempodawać z posiekanymi
ziołami ( u mnie:
tymianek,
oregano i
mięta)ŻYCZĘ SMACZNEGO !Danie zawiera:274 kcal,15 g
białka,10 g tłuszczu32 g węglowodanów,9 g błonnika,0 g cholesteroluDanie pochodzi z magazynu "Natürlich"