Wykonanie
            Składniki:(na 4 porcje)- puszka 
ciecierzycy (400g),- 2 szklanki passaty pomidorowej (500 ml),- 1 
cebula (60g),- 2 ząbki 
czosnku,- 3 szklanki 
wody (750 ml),- łyżka 
oleju rzepakowego (10g),- 
sól, 
pieprz, słodka i 
ostra papryka.Sposób przygotowania:1. Szklimy 
cebulę na 
oleju rzepakowym i dodajemy wyciśnięty przez praskę 
czosnek.2. 
Cebulę i 
czosnek łączymy z passatą 
pomidorową, odsączoną 
ciecierzycą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min.3. Całość miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.

Krem jest bogaty w :- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i 
daje uczucie sytości,- cynk (pochodzący z 
ciecierzycy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 gEnergia: 159 , 80 kcal
Białko: 10,2 gTłuszcze: 3 , 9 gWęglowodany: 25 , 7 gBłonnik pokarmowy : 4 , 9 g