Wykonanie
Nie wiem czy też tak macie ale wypiek domowego
chleba, bułeczek,
bagietek daje mi niesamowitą satysfakcję. Pomimo, iż można znaleźć w sklepach chlebek
pita z dobrym składem to postanowiłam przygotować go samodzielnie w domu.Chlebek
pita przygotowałam z myślą o dodatku do pikantnej zupy ajwar, ale spokojnie możecie wykorzystać go też do
curry, sałatek czy gulaszu lub przeciąć i nafaszerować ulubionymi dodatkami.Składniki na 6-8 szt. :
Mąka z pszenna 220 g
Drożdże suszone 7 g
Mąka z
ciecierzycy 100 g
Mąka do podsypania
Woda letnia 160 ml
Olej rzepakowy 2 łyżeczki
Sól 0,5 łyżeczkiOpcjonalne dodatki (do wyboru): cząber,
oregano,
czarnuszka,
tymianekSposób przygotowania:Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Do tego celu możemy użyć również robota kuchennego z mieszadłem typu hak i wyrabiamy ok. 10-15 minut. Następnie z ciasta formujemy kulę, podsypuje dno miski
mąką, układamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do momentu aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto przekładamy na blat podsypany
mąką i wyrabiamy do momentu uzyskania konsystencji pozwalającej na uformowanie rulonu. Rulon dzielimy na 6-8 kulek (w zależności na jak dużych chlebkach
pita nam zależy). Każdą kulkę rozpłaszczamy, możemy też lekko rozwałkować, chociaż u mnie wystarczyło po prostu rozciągnięcie ciasta w dłoniach.
Chlebki pita układamy na uprzednio rozgrzanej blaszce w piekarniku o temp. 250 C i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut lub do momentu zarumienienia.Chlebek
pita podajemy z ulubioną
sałatką, gęstą zupą lub jako dodatek do
curry zamiast
ryżu. Proste i szybkie
pieczywo w domowych warunkach!PozdrawiamSmakUla.[Głosów:0 Średnia:0/5]