ßßß Cookit - przepis na Chrupiące podudzia kurczaka z piekarnika

Chrupiące podudzia kurczaka z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Do tej pory wybierałam raczej całego kurczaka do pieczenia w piekarniku, w szczególności zaś unikałam dolnej części z nóżek kurczaka, uważając je za nieatrakcyjne. Całkiem niesłusznie, ponieważ w bardzo prosty sposób można z nich wyczarować pyszne danie. Wystarczy smakowita panierka, bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi oregano i upieczesz je w piekarniku bez grama tłuszczu. Proste, szybkie i właściwie samo się robi. Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty, a skórka jest niewiarygodnie chrupiąca, absolutnie pyszna. Koniecznie do wypróbowania. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
8 podudzi z kurczaka
50 g parmezanu lub innego twardego sera
100 g tartej bułki
2 małe jajka
sól
2 łyżeczki suszonego oregano
pieprz cayenne
80 g mąki
Wykonanie
nastawić piekarnik na 200`C, z termoobiegiem na 180`C. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać w miseczce razem z bułką tartą. W drugiej miseczce rozbełtać widelcem jajka i doprawić solą, pieprzem cayenne i oregano. Do trzeciej miseczki wsypać mąkę
nóżki z kurczaka obtoczyć najpierw w mące, nadmiar mąki strzepnąć, następnie umieścić w roztrzepanych jajkach i na końcu obtoczyć w panierce z bułki tartej i parmezanu
opanierowane nóżki ułożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na średniej szynie 45 minut, aż do zezłocenia
podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/09/chrupiace-podudzia-kurczaka-z-piekarnika.html