Wykonanie

Do tej
pory wybierałam raczej całego
kurczaka do pieczenia w piekarniku, w szczególności zaś unikałam dolnej części z nóżek
kurczaka, uważając je za nieatrakcyjne. Całkiem niesłusznie, ponieważ w bardzo prosty sposób można z nich wyczarować pyszne danie. Wystarczy smakowita panierka, bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi
oregano i upieczesz je w piekarniku bez grama tłuszczu. Proste, szybkie i właściwie samo się robi. Tak przygotowany
kurczak jest bardzo soczysty, a skórka jest niewiarygodnie chrupiąca, absolutnie pyszna. Koniecznie do wypróbowania. Zapraszam do przepisu.Składniki na 4 porcje:

8 podudzi z
kurczaka50 g
parmezanu lub innego
twardego sera100 g
tartej bułki2 małe
jajkasól2 łyżeczki
suszonego oreganopieprz cayenne80 g
mąkiWykonanienastawić piekarnik na 200`C, z termoobiegiem na 180`C.
Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać w miseczce razem z
bułką tartą. W drugiej miseczce rozbełtać widelcem
jajka i doprawić
solą,
pieprzem cayenne i
oregano. Do trzeciej miseczki wsypać
mąkęnóżki z
kurczaka obtoczyć najpierw w
mące, nadmiar
mąki strzepnąć, następnie umieścić w roztrzepanych jajkach i na końcu obtoczyć w panierce z
bułki tartej i
parmezanuopanierowane nóżki ułożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na średniej
szynie 45 minut, aż do zezłoceniapodawać z ulubionymi dodatkamiSMACZNEGO !