Wykonanie

Kupiłam tak olbrzymiego
kalafiora, że nie zdołalismy go zjeść. Niezjedzona połowa wylądowała w lodówce. W tak upalny dzień chciałoby się jeść tylko zimne potrawy dla ochłody i tak właśnie powstała
sałatka z
kalafiora na zimno z pysznym
jabłkowym winegretem. Jednocześnie nadarzyła się okazja by wypróbować nowo zakupiony
ocet jablkowy. Bardzo polecam, bo
winegret przygotowany na jego bazie jest przepyszny i na pewno idealnie pasuje nie tylko do
kalafiora, ale do wszystkich letnich sałatek.Składniki na 2 osoby:

1/2 dużego ugotowanego
kalafiora2 łyżki
octu winnego z
jabłek2 łyżki
oleju lub
oleju ryżowego1 łyżeczka
miodusól,
pieprzdużo
koperkuWykonanie: z ugotowanego i schłodzonego
kalafiora odkroić rożyczki i umieścić w salaterce. Głąba można pokroić na mniejsze kawałki i dodać do salaterki lub zjeść.
Kalafior powinien być ugotowany al dente
ocet winny wymieszać z
olejem i
miodem na gładki krem, ewentualnie skosztować, czy nie dodać go więcej, bo jest bardzo delikatny w smaku. Dodać
sól i
pieprz.Wymieszać
koperek obrać z gałązek i posiekać
kalafior wymieszać z
winegretem i
koperkiemŻYCZĘ SMACZNEGO !