Wykonanie

Pyszna letnia zupa z
młodej kalarepki i
kalafiora, lekka i dietetyczna. Dwa składniki, niewiele pracy, a efekt smakowy znakomity. Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjątkowo aromatyczna. Kremową konsystencję zupy przełamują chrupiące grzanki, a smak podkreślają listki cytrynowej
mięty. Prosto, smacznie i szybko.

Składniki na 4 porcje:1-2
kalarepki1/2
kalafiora1 ząbek
czosnku1
cebula0,75-1 l
bulionu warzywnego2 kromki
pieczywa tostowego2 gałązki
miętysól,
biały pieprz2 łyżki
masła gheeWykonanie:
cebulę i
czosnek obrać, pokroić i zeszklić w garnku, w którym będziemy gotować zupęobrać
kalarepkę i pokroić w dużą kostkęobrać
klafiora z wierzchnich liści i wyciąć różyczki z połowy warzywadorzucić do garnka
kalarepkę z różyczkami
kalafiora i podsmażyć razem przez kilka minutzalać
warzywa bulionem i gotować 15-20 minut, aż będą miękkie w międzyczasie
pieczywo pokroić w kostkę ( można odrzucić skórkę
chleba, grzanki będą wówczs delikatniejsze ) i podsmażyć na rozgrzanym
maślemiękkie warzywa zmiksować na gładki krem. Dosmaczyć
solą i
pieprzemposiekać listki
miętyzupę rozlać na talerze. Podawać z grzankami i posiekaną
miętąŻYCZĘ SMACZNEGO !