ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kalafiora i kalarepy

Zupa krem z kalafiora i kalarepy

nazwa

Wykonanie

Pyszna letnia zupa z młodej kalarepki i kalafiora, lekka i dietetyczna. Dwa składniki, niewiele pracy, a efekt smakowy znakomity. Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjątkowo aromatyczna. Kremową konsystencję zupy przełamują chrupiące grzanki, a smak podkreślają listki cytrynowej mięty. Prosto, smacznie i szybko.
Składniki na 4 porcje:
1-2 kalarepki
1/2 kalafiora
1 ząbek czosnku
1 cebula
0,75-1 l bulionu warzywnego
2 kromki pieczywa tostowego
2 gałązki mięty
sól, biały pieprz
2 łyżki masła ghee
Wykonanie:
cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić w garnku, w którym będziemy gotować zupę
obrać kalarepkę i pokroić w dużą kostkę
obrać klafiora z wierzchnich liści i wyciąć różyczki z połowy warzywa
dorzucić do garnka kalarepkę z różyczkami kalafiora i podsmażyć razem przez kilka minut
zalać warzywa bulionem i gotować 15-20 minut, aż będą miękkie w międzyczasie pieczywo pokroić w kostkę ( można odrzucić skórkę chleba, grzanki będą wówczs delikatniejsze ) i podsmażyć na rozgrzanym maśle
miękkie warzywa zmiksować na gładki krem. Dosmaczyć solą i pieprzem
posiekać listki mięty
zupę rozlać na talerze. Podawać z grzankami i posiekaną miętą
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/06/zupa-krem-z-kalafiora-i-kalarepy.html