ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kalarepy z koperkiem i czerwonym pieprzem - wegeterianska

Zupa krem z kalarepy z koperkiem i czerwonym pieprzem - wegeterianska

nazwa

Wykonanie

Powracam do zupy z kalarepki, ponieważ przyszedl czas na zbiory kalarepkowe w moim ogródku. Smak kalarepki wychodowanej w ogródku jest nieporównywalny z tą kupna ze sklepu. Jest tak delikatna, krucha, wręcz maślano-aksamitna. Dlatego towarzyszy jej równie delikatny koperek, a żeby nie była zbyt nudna w smaku dodałam czerwony pieprz. Spróbujcie zresztą sami jakie to smaczne.
Składniki na 2-3 porcje:
2 kalarepki ok. 450-500 g
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee
2 łyżki posiekanego koperku
czerwony pieprz z moździerza
600 ml bulionu warzywnego
sól
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na maśle w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
Dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę kalarepkę.
Podsmażyć chwilę wszystko razem.
Zalać bulionem i gotować około 15 minut. Bulionu wlewam tyle, by z leciutkim nadmiarem przykrył kalarepkę. Ma wtedy idealną kremową konsystencję po zmiksowaniu. Tak młodziutka kalarepka jest bardzo szybko miękka.
Całość zblendować. Na koniec dorzucić posiekany koperek, ewentualnie dosolić.
Na talerzu posypać utłuczonym w moździerzu czerwonym pieprzem. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/07/zupa-krem-z-kalarepy-z-koperkiem-i.html