Wykonanie

Powracam do zupy z
kalarepki, ponieważ przyszedl czas na zbiory
kalarepkowe w moim ogródku. Smak
kalarepki wychodowanej w ogródku jest nieporównywalny z tą kupna ze sklepu. Jest tak delikatna, krucha, wręcz
maślano-aksamitna. Dlatego towarzyszy jej równie delikatny
koperek, a żeby nie była zbyt nudna w smaku dodałam
czerwony pieprz. Spróbujcie zresztą sami jakie to smaczne.

Składniki na 2-3 porcje:2
kalarepki ok. 450-500 g1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
masła ghee2 łyżki posiekanego
koperkuczerwony pieprz z moździerza600 ml
bulionu warzywnegosólWykonanie:
Cebulę i
czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na
maśle w garnku, w którym będziemy gotować zupę.Dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę
kalarepkę.Podsmażyć chwilę wszystko razem.Zalać
bulionem i gotować około 15 minut.
Bulionu wlewam tyle, by z leciutkim nadmiarem przykrył
kalarepkę. Ma wtedy idealną kremową konsystencję po zmiksowaniu. Tak młodziutka
kalarepka jest bardzo szybko miękka.Całość zblendować. Na koniec dorzucić posiekany
koperek, ewentualnie dosolić.Na talerzu posypać utłuczonym w moździerzu
czerwonym pieprzem. Smacznego!