Wykonanie

W sklepach pojawił się pierwszy wiosenny wysyp
kalafiorów. Nie mogłam się oprzeć choć wiem, że został wychodowany w szklarni, albo tunelu foliowym. A niech tam...Powstał pyszny krem
kalafiorowy na
mleku kokosowym. Zwykła zupa kalafiorowa z jarzynami plasuje się wśród przaśnych zup np. typu kapuśniak, ale krem z
kalafiora to już zupełnie co innego - to arystokracja pośród zup. Ten pyszny, gęsty, aksamitnie kremowy, wykwintny i elegancki krem bardzo łatwo przygotować i nie jest, ani czaso, ani pracochłonny. Dodatek
mleka kokosowego bardzo
smakowo go wzbogacił dodając nieco egzotycznej nutki. Właściwie to nie tylko nutka, ale cały akord smakowy. W tym połączeniu jest i charakter i harmonia. Kremową konsystencję zupy przełamują chrupiące grzanki. Dodatek
rzeżuchy delikatnie zaostrza jej smak.

Składniki na 4 porcje:1/2
kalafiora (mój był naprawdę duży)1
cebula1 ząbek
czosnku200-300 ml
mleka kokosowego500 ml
bulionu warzywnego1 łyżka
masła ghee + 1
sól,
pieprz4 kromki
razowego pieczywa tostowegogałka muszkatałowa - jeśli lubisz
rzeżucha do przybraniaWykonanie:
cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na 1 łyżce
masła w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Pod koniec dodać posiekany ząbek
czosnkuKalafior obrać z liści i wyciąć głąb, odzielając tylko różyczki, pocięte na mniejsze kawałki. Dołożyć do
cebuli z
czosnkiem i mieszając podsmażyć kilka minutpodlać
bulionem i
mlekiem kokosowym, tak by przykryć
kalafiora. Gotować do miękkości około 15 minut w międzyczasie kromki
chleba tostowego pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na
maślegdy
kalafior jest miękki zupę zblendować. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie gałka muszkatałowąrozlać do miseczek. Podawać z grzankami i pociętą
rzeżuchąŻYCZĘ SMACZNEGO !