Wykonanie

Świetnie wygladają, a jeszcze lepiej smakują - pieczone
pomidory. Efektowny przepis na niezwykle prostą i smaczną przekąskę. Lekko i zdrowo. Wspaniały dodatek nie tylko do
pieczonych mięs, także na zimno do kanapek. Pierwszy raz tak przygotowane
pomidory jadłam je na greckich wakacjach i bezapelacyjnie podbiły moje
kubki smakowe na równi z
jogurtem greckim. Co prawda smak żadnego
pomidora nie może równać się z tym dojrzałym w pełnym słońcu nad Morzem Śródziemnym czy Egejskim, tak jak żaden najlepszy nawet
jogurt nie smakuje tak jak ten z Krety.Ale...i u nas można kupić wielkie
malinowe, mięsiste
pomidory. Najlepsze będą dość zwięzłe i nie przejrzałe. Właśnie takie do pieczenia nadają się najlepiej. Spróbujcie koniecznie!

Składniki na 1 blaszkę:2 duże
pomidoryparmezan lub
grana padanosóloregano (świeże
zioło lub suszone)
oliwaWykonanie:
pomidora pokroić w grube plastry
ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki
pomidory ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać
startym serem i
suszonym oregano. Skropić
oliwą. Piec w 200°C 5-10 minut na talerzu posypać
solą i
oregano, jeśli używamy świeżego
ziółkaSMACZNEGO !