ßßß
Proste, smakowite danie obiadowe z makaronem w roli głównej.Orecchiette to włoski typ makaronu przypominający swoim kształtem uszka / również włoskie tłumaczenie słowa orecchiette/, który bardzo często przygotowuje się w domach samodzielnie ....próbowałam, nie jest łatwo , wymaga praktyki i cierpliwości.......a więc nie pozostaje nic innego jak kupić gotowy makaron, który wygląda i smakuje tak jak ten oryginalny.Tym razem smaczne połączenie chrupiacego boczku z pomidorkami koktajlowymi.Proste dodatki , a efekt smakowy gwarantowany.
Składniki / 2 porcje200 g makaronu orecchiette150 g pomidorków koktajlowych2, 3 plastry surowego boczku1 łyżka oliwy.0,25 łyżeczki oreganoser grana padano lub parmezan / do posypaniasól i pieprz do smakuświeże listki oregano /do dekoracjiWykonanie:
Boczek pokroić w kostkę.Umyte pomidorki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.Na głęboką patelnię przełożyć boczek, dodać oliwę i podsmażyć.Część chrupiacego boczku można odłożyć i posypać makaron tuż przed podaniem.Do podsmażonego boczku dodać pomidorki, posypać oregano.Smażyć przez kilka minut .Doprawić do smaku.W międzyczasie ugotować makaron / al dente/.Ugotowany makaron przecedzić / odłożyć kilka łyżek wody/ i przesypać na patelnię.Wymieszać , dodać wodę z makaronu / jeśli makaron jest zbyt suchy/ i przełożyć na talerze.Makaron posypać parmezanem / startym w płatki/ i ozdobić świeżymi listkami oregano.