Wykonanie

Proste, smakowite danie obiadowe z
makaronem w roli głównej.Orecchiette to włoski typ
makaronu przypominający swoim kształtem uszka / również włoskie tłumaczenie słowa orecchiette/, który bardzo często przygotowuje się w domach samodzielnie ....próbowałam, nie jest łatwo , wymaga praktyki i cierpliwości.......a więc nie pozostaje nic innego jak kupić gotowy
makaron, który wygląda i smakuje tak jak ten oryginalny.Tym razem smaczne połączenie chrupiacego
boczku z
pomidorkami koktajlowymi.Proste dodatki , a efekt smakowy gwarantowany.


Składniki / 2 porcje200 g
makaronu orecchiette150 g
pomidorków koktajlowych2, 3 plastry
surowego boczku1 łyżka
oliwy.0,25 łyżeczki
oreganoser grana padano lub
parmezan / do posypania
sól i
pieprz do smakuświeże listki
oregano /do dekoracjiWykonanie:
Boczek pokroić w kostkę.Umyte
pomidorki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.Na głęboką patelnię przełożyć
boczek, dodać
oliwę i podsmażyć.Część chrupiacego
boczku można odłożyć i posypać
makaron tuż przed podaniem.Do podsmażonego
boczku dodać
pomidorki, posypać
oregano.Smażyć przez kilka minut .Doprawić do smaku.W międzyczasie ugotować
makaron / al dente/.Ugotowany
makaron przecedzić / odłożyć kilka łyżek wody/ i przesypać na patelnię.Wymieszać , dodać
wodę z
makaronu / jeśli
makaron jest zbyt suchy/ i przełożyć na talerze.
Makaron posypać
parmezanem / startym w płatki/ i ozdobić świeżymi listkami
oregano.
