ßßß
Składniki :1/2 kg mielonego mięsa wieprzowegookoło 20 dużych listków bazylii4 łyżki przyprawy pomidory suszone z oregano1 łyżka czosnku granulowanegosól, pieprz3 ząbki czosnku1 cebula1 papryczka chili1 puszka pomidorów krojonych150 ml domowej roboty przecieru pomidorowego( gęstego soku)1 mała marchewka starte na tarce o grubych oczkachparmezan lub ser grana padanomakaronoliwaPrzygotowanie :Bazylię drobno siekam dodaję do mięsa mielonego, doprawiam pomidorami suszonymi, czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i bardzo dokładnie wyrabiam mięso.Formuje pulpeciki i chowam je do lodówki na około 10 minut.Cebulę, czosnek i chili drobno siekam.Podsmażam na oliwie.Dodaje puszkę pomidorów, przecier pomidorowy oraz marchewkę, mieszam i chwilę gotuje około 3 minut.Wkładam pulpety do sosu i gotuję około 20-30 minut, aż sos odparuje a pulpety będą ugotowane.Gotuje makaron, polewam sosem wraz z pulpetami i posypuje startym serem.