Wykonanie

Nie jestem wegetarianką, weganką, ani na diecie bezglutenowej, ale bardzo smakują mi wszelakie humusy i pasty z roślin strączkowych. Jeśli tylko nadarzy się okazja i
mogę wypróbować nowy przepis, czynię to z nieukrywaną ciekawością. Ten pomysł podsunęła mi TV-
śniadaniowa. Zaraz też namoczyłam
fasolę i na drugi dzień powstało to przesmaczne smarowidło do
chleba. Ponieważ jest z dodatkiem
chrzanu, jak najbardziej wpisuje się w klimaty wielkanocne. Do przygotowania tej pasty można użyć
fasoli z puszki, jednak pasta będzie smaczniejsza jeśli ugotujesz
fasolę samodzielnie. Jeszcze smaczniejsza na drugi dzień, gdy składniki się "przegryzą". Polecam!

Składniki:puszka
fasoli lub 1 szklanka ugotowanej
fasoli2 łyżki dobrego
chrzanu ze
śmietaną ze słoiczka4 łyżki
oliwy,
oleju rzepakowego tłoczonego na zimnosól,
pieprz1 łyżka
soku z cytryny-opcjonalniePrzygotowanie:
fasolę namoczyć wieczorem, dzień wcześniejzmienić
wodę i ugotować
fasolę do miękkości, około 60 minutjeśli używasz
fasoli z puszki, dokładnie wypłucz ją na sitku
fasolę umieścić w blenderze, dodać 2 łyżki
chrzanu, 4 lyżki
oleju i zblendować na gładki krempastę posolić i doprawić
pieprzemprzed podaniem schłodzić w lodówceUwagi: gęstość pasty można regulować dodając
wody z gotowania
fasoli. Nie dodawałam. Podawać z czym dusza zapragnie. Podałam z
rzeżuchą. Bardzo nam smakowała z dodatkiem
jajka na twardo.SMACZNEGO !