ßßß Cookit - przepis na Pasta z białej fasoli z chrzanem i rzeżuchą

Pasta z białej fasoli z chrzanem i rzeżuchą

nazwa

Wykonanie

Nie jestem wegetarianką, weganką, ani na diecie bezglutenowej, ale bardzo smakują mi wszelakie humusy i pasty z roślin strączkowych. Jeśli tylko nadarzy się okazja i mogę wypróbować nowy przepis, czynię to z nieukrywaną ciekawością. Ten pomysł podsunęła mi TV-śniadaniowa. Zaraz też namoczyłam fasolę i na drugi dzień powstało to przesmaczne smarowidło do chleba. Ponieważ jest z dodatkiem chrzanu, jak najbardziej wpisuje się w klimaty wielkanocne. Do przygotowania tej pasty można użyć fasoli z puszki, jednak pasta będzie smaczniejsza jeśli ugotujesz fasolę samodzielnie. Jeszcze smaczniejsza na drugi dzień, gdy składniki się "przegryzą". Polecam!
Składniki:
puszka fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli
2 łyżki dobrego chrzanu ze śmietaną ze słoiczka
4 łyżki oliwy, oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny-opcjonalnie
Przygotowanie:
fasolę namoczyć wieczorem, dzień wcześniej
zmienić wodę i ugotować fasolę do miękkości, około 60 minut
jeśli używasz fasoli z puszki, dokładnie wypłucz ją na sitku
fasolę umieścić w blenderze, dodać 2 łyżki chrzanu, 4 lyżki oleju i zblendować na gładki krem
pastę posolić i doprawić pieprzem
przed podaniem schłodzić w lodówce
Uwagi: gęstość pasty można regulować dodając wody z gotowania fasoli. Nie dodawałam. Podawać z czym dusza zapragnie. Podałam z rzeżuchą. Bardzo nam smakowała z dodatkiem jajka na twardo.
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/04/pasta-z-fasoli-z-chrzanem-i-rzezucha.html