Wykonanie

Bardzo lubię
drożdżowe bułeczki nadziewane
owocami lub
serem, są podzielne, a nadmiar zawsze można zamrozić. Za babkami drożdżowymi nigdy nie przepadałam i nigdy ich nie piekłam. Dopóki nie zobaczyłam babki : tutaj . Zamarzyła mi się po raz pierwszy ogromna, wielkanocna baba drożdżowa. Moją wyróżnia dodatek
mleka kokosowego, jak dotąd sprawdził się w każdym moim przepisie, dlatego chętnie go używam i bardzo lubię jego subtelny, lekko słodko -
kokosowy posmak. Wiele
drożdżowych bułeczek upiekłam już z jego dodatkiem i smakowały wybornie. Tutaj dodatkowo wykluczyłam dodatek
masła, zastepując je wyłącznie tłustym, aksamitnym kremem
kokosowym. Ponieważ smak i zapach
mleka kokosowego jest bardzo ulotny, dodałam
wiórki kokosowe, które ocalily delikatny smak
kokosa. Babka pięknie urosła. Jest bardzo pulchna, mocno puchata, aromatyczna, pyszna, a
polewa czekoladowa zastąpiła przesłodzony
lukier. Polecam!

Składniki:400 g
mąki pszennej70 g wiórkow
kokosowych3
żółtka + 1 całe
jajko80 g
cukru1 łyżka domowego
cukru waniliowego1 paczuszka suchych
drożdży1/4 łyżeczki
soli200 g
mleka kokosowego - biała gęsta częśćokoło 100 g cienkiego
mleka kokosowego3 łyżki posiekanej
skórki pomarańczowejskórka otarta z 1
pomarańczy-biododatkowo : 70-100 g
czekolady + 50 ml
mleka kokosowego +
chipsy kokosoweWykonanie:
żółtka i
jajko ubić z
cukrem na biały puszysty kogel-
mogeldo ubitych
jajek dodać resztę skladników i przy pomocy haka wyrabiać około 10 minut na gładkie, lśniace ciasto. Ostatnie 100 ml
mleka kokosowego dodawać partiami, ale ostatecznie ciasto powinno być bardzo lużne. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościwyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany
mąką blat i przy pomocy "skrobaka" piekarskiego złożyć ciasto kilkakrotnie. W razie potrzeby delikatnie podsypać
mąką. Uformować gruby wałek i umieścić go w wysmarowanej
masłem foremce babkowej z kominem. Przykryć folią i powtórnie odstawić do wyrośnięciapiec w 180°C 45-50 minut. Pod koniec pieczenia, gdy zacznie się za mocno rumienić można przykryć folią alumniniową. Studzić w foremce około 20 minut, następnie delikatnie odwrócić formę, a babka wyskoczy sama. Studzić na kratce.
czekoladę z
mlekiem kokosowym rozpuścić w kąpieli
wodnej. Posmarować babę i udekorować
chipsami kokosowymi.ŻYCZĘ SMACZNEGO !
