ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej kapusty na chiński sposób

Surówka z białej kapusty na chiński sposób

nazwa

Wykonanie

Surówka z białej kapusty należy do najpopularniejszych dodatków obiadowych. Podanie tej taniej, prostej, smacznej i jakże zdrowej surówki można urozmaicić zmieniając dodatki. Nie zawsze musi jej towarzyszyć nieśmiertelna marchewka z cebulą i jabłkiem. Dziś z papryką, imbirem, orzeszkami ziemnymi i migdałami - na chiński sposób. Niezwykle smaczna, a przepis pochodzi z kartki z kaledarza.
Nie zapominajmy o tej pospolitej jarzynce, bo ma zbawienny wpływ na nasz organizm, szczególnie jadana na surowo ma pełniejsze działanie. Posiada doskonałe właściwości odtruwające.
Badania ostatnich lat wykazały, że organizm potrzebuje selenu (zawartego w kapuście) do produkcji glutationu, ważnego enzymu - obrazowo mówiąc zjedzenie porcji surowej kapusty mobilizuje organizm do uruchomienia strumienia cząstek glutationu - które niczym armia sprzątaczy mają zdolność wiązania i wydalania toksyn z organizmu. Cały system odtruwania wydaje się być wówczas przestawiony na wysokie obroty - skóra się oczyszcza, a energia odnawia. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
1/2 średniej główki kapusty
1 ostra papryka czerwona - opcjonalnie
1 mały kawałek imbiru
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki jasnobrązowego cukru
1 łyżka oleju sezamowego
garść orzeszków ziemnych
garść migdalów
1 płaska łyżka soli
Wykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Wymieszać z solą i cukrem, mocno ugnieść i odstawić przynajmniej na 2 godziny
Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Pokroić w cienkie paseczki. Imbir obrać i drobno posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodać olej, ocet, imbir i paprykę. Wymieszać i odstawić do lodówki, by się schłodziła.
Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i migdałami. Użyłam płatków midałowych podprażonych wcześniej na patelni.
Uwagi: dodatek ostrej papryki zastąpiłam marynowaną papryka ze słoika, ponieważ nie przepadam za ostrymi przyprawami. Kapustę najlepiej poszatkować dzień wcześniej i ugniecioną z solą i cukrem przechowywać w lodówce. Im dłużej się maceruje, tym jest smaczniejsza.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/02/surowka-z-bialej-kapusty-na-chinski.html