Wykonanie

Surówka z
białej kapusty należy do najpopularniejszych dodatków obiadowych. Podanie tej taniej, prostej, smacznej i jakże zdrowej surówki można urozmaicić zmieniając dodatki. Nie zawsze musi jej towarzyszyć nieśmiertelna
marchewka z
cebulą i
jabłkiem. Dziś z
papryką,
imbirem,
orzeszkami ziemnymi i
migdałami - na
chiński sposób. Niezwykle smaczna, a przepis pochodzi z kartki z kaledarza.Nie zapominajmy o tej pospolitej jarzynce, bo ma zbawienny wpływ na nasz organizm, szczególnie jadana na surowo ma pełniejsze działanie. Posiada doskonałe właściwości odtruwające.Badania ostatnich lat wykazały, że organizm potrzebuje selenu (zawartego w
kapuście) do produkcji glutationu, ważnego enzymu - obrazowo mówiąc zjedzenie porcji surowej
kapusty mobilizuje organizm do uruchomienia strumienia cząstek glutationu - które niczym
armia sprzątaczy mają zdolność wiązania i wydalania toksyn z organizmu. Cały system odtruwania wydaje się być wówczas przestawiony na wysokie obroty - skóra się oczyszcza, a energia odnawia. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:1/2 średniej główki
kapusty1
ostra papryka czerwona - opcjonalnie1 mały kawałek
imbiru3 łyżki
octu ryżowego2 łyżki jasnobrązowego
cukru1 łyżka
oleju sezamowegogarść
orzeszków ziemnychgarść
migdalów1 płaska łyżka
soliWykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Wymieszać z
solą i
cukrem, mocno ugnieść i odstawić przynajmniej na 2 godziny
Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Pokroić w cienkie paseczki.
Imbir obrać i drobno posiekać.
Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodać
olej,
ocet,
imbir i
paprykę. Wymieszać i odstawić do lodówki, by się schłodziła.Przed podaniem posypać posiekanymi
orzeszkami ziemnymi i
migdałami. Użyłam
płatków midałowych podprażonych wcześniej na patelni.Uwagi: dodatek
ostrej papryki zastąpiłam marynowaną
papryka ze słoika, ponieważ nie przepadam za
ostrymi przyprawami.
Kapustę najlepiej poszatkować dzień wcześniej i ugniecioną z
solą i
cukrem przechowywać w lodówce. Im dłużej się maceruje, tym jest smaczniejsza.ŻYCZĘ SMACZNEGO !