Wykonanie
Uwielbiam sushi, a bez marynowanego
imbiru jego jedzenie nie jest już tak przyjemne. Jestem bardzo podekscytowana nową produkcją :)

SKŁADNIKI:- bardzo duży korzeń
imbiru (lub 2 mniejsze)-
ocet ryżowy-
ocet jabłkowy- grenadina-
sól-
cukier-
woda- słoik

PRZYGOTOWANIE:
Imbir obieramy (wg. J.Oliver'a najlepiej małą łyżeczką) i kroimy w bardzo cienkie plastry. Solimy je i odstawiamy na chwilkę. W tym czasie robimy zalewę. Składniki marynaty zależą od naszych preferencji i dodaje się je na oko. Ja wlałam pół szklanki
octu ryżowego, kilka łyżek
jabłkowego, 1/4 szklanki
wody, zabarwiłam to grenadiną i po sprawdzeniu palcem czego brakuje dodałam ewentualnie
cukier. Marynatę zagotowujemy i zalewamy
imbir wrzucony do słoika. Jeszcze raz sprawdzamy smak, czy nam odpowiada, ewentualnie dodajemy brakujący składnik. Zakręcamy wieko i wekujemy. Teraz czekamy przynajmniej tydzień na nasze dzieło. SMACZNEGO!


