Wykonanie

Grykę zaliczamy do roślin, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dietetycy na całym świecie polecają
kasze jako idealne źródło
białka,
soli mineralnych i witamin. Jakże mądrzy byli nasi pradziadowie, racząc się codziennie porcja
kaszy - jeszcze w XVIII wieku
kasze należały w Polsce do ulubionych potraw, a wśród nich królowala właśnie
kasza gryczana uważana za najzdrowszą. Jej dużą zaletą jest to, że nie zakwasza organizmu.
Kasza gryczana cieszy się najwiekszą popularnością ugotowana na sypko. Idealna do podania ze zrazami, gulaszem czy
zsiadłym mlekiem. Nadaje sie równiez do pasztetów, nadziewanego
kurczaka lub zapiekania. Dokładnie zmielona może zastąpić
mąke gryczaną używaną do wszelkiego rodzaju wypieków.GOTOWANIE
KASZY GRYCZANEJKaszę należy przed gotowaniem dobrze wypłukać w zimnej wodzie, gdyż zawiera sporo zanieczyszczeń. Odrzucić czarne ziarenka. Do gotowania najlepiej użyć tyle
wody ile jej wchłonie w trakcie gotowania, by nie utracić cennych składników. Na szklankę
kaszy gryczanej należy użyć 2 szklanek
wody. Do gotowania
kaszy dodać odrobinę
masła, by zapobiec sklejaniu sie ziarenek Gotować pod przykryciem do momentu, aż wchłonie cały płyn, około 15 minut. Wyłączyć ogień i zostawić następne 5-10 minut na kuchence pod przykrywką , by
kasza doszła.Gotowanie
kaszy w gotowych, kupnych woreczkach w dużej ilości
wody pozbawia ją wielu cennych dla naszego zdrowia skladników.Powyższy przepis dotyczy gotowania
kaszy prażonej ( palonej). W handlu jest dostępna również
kasza niepalona. By ugotować
kasze niepaloną na sypko, musimy ja sami uprażyć. Jest na to prosty sposób. W garnku, w którym będziemy gotować
kaszę rozpuścić 1-2 łyżki
masła ghee. Wrzucić opłukaną, przebraną
kaszę i obsmażyć ją mieszając, tak by każde ziarenko pokryło się
masłem. Następnie wlać wrzącą, posolą
wodę i postępować jak wyżej.Wyśmienicie smakuje
kasza zalana do gotowania
wywarem z
grzybów.U nas
kasza gryczana ma ogromne wzięcie. Nie tylko jako dodatek do dań
mięsnych, ale właśnie sama okraszona podsmażonym
boczkiem z
cebulką i do tego koniecznie
kefir. Pycha!Tanie, szybkie, sycące i jakże zdrowe!ZDROWOTNE SEKRETY
KASZY GRYCZANEJKasze są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który zapobiega powstawaniu chorób cywilizacyjnych,
między innymi obniża poziom cholesterolu we
krwi, absorbuje wiele substancji toksycznych, umożliwiając ich wydalenie, zapobiega wielu dolegliwościom gastrycznym.
Kasza gryczana jak większość
kasz ma w 100 g - 14 g
wody i dostarcza około 350 kcal, jest zatem jak wszystkie
kasze dosyć kaloryczna. Wśród innych
kasz,
kasza gryczana wyróżnia się tym, że posiada spore ilości magnezu.Prawdę mówiąc nie jest łatwo znaleźć wśród surowców spożywczych te, które obfitowałyby w magnez. Owszem do najbogatszych należą
kakao,
mak,
soja - ale czy te produkty tak często jadamy?
Kakao ( 20%) zawiera 442 mg magnezu w 100g. Po nim wymienione coraz mniej, a następna na liście jest
kasza gryczana i to prażona, bo zawiera w 100 g 218 mg magnezu, nieprażona np. krakowska już tylko 78 , czyli i tak sporo, w porównaniu z innymi surowcami spożywczami. A magnez ratuje nas przed wieloma dolegliwościami. Jeśli czujemy drganie powieki, szczególnie lewej, jeśli wypadają nam włosy, łamią się paznokcie, mamy próchnicę - mogą to być objawy braku tego pierwiastka. Do dalszych objawów zaliczamy: mrowienie nóg,
kurcze, dretwienie kończyn, szybkie męczenie się, trudności w skoncentrowaniu uwagi, arytmia, bezsenność lub koszmarne sny ( bez przejedzenia się).a oto następny ważny sekret
kaszy gryczanej. Roślina ta stanowi bogate źrodło bioflawonoidów oraz enzymów o uznanym działaniu prozdrowotnym. Z ziaren gryki pozyskuje się min. rutynę, która zapobiega i leczy żylaki. Bioflawonoidy wzmacniają ścianki najdrobniejszych nawet naczyń krwionośnych - naczyń włosowatych. Osoby, które po lekkim naciśnięciu skóry mają w tym miejscu sińce - na pewno mają kruche naczyńka i potrzebują rutyny.
kasza gryczana jest też zasobna w witaminy z grupy B: B1, B2 oraz niacynę PP. Jest dość zasobnym źródłem wapnia i nie do pogardzenia - żelaza. Poza tym dodajmy, że zawiera też dość dużo potasu i innych pierwiastków śladowych, takich jak: fosfor, miedź, nikiel, kobalt, bor, cynk, mangan, selen i jod.ponieważ niewiele szkodników atakuje grykę, zwykle jest ona wolna od pestycydów. A to w dzisiejszej dobie niezaprzeczalna zaleta.