Wykonanie

Bardzo popularny i lubiany, często widywałam rozmaite przepisy, które jakoś mnie nie kusiły. Ten przepis ujął mnie bardzo małą ilością tłuszczu, dodatkiem
migdałów i
daktyli. Chlebek jest słodki i soczysty, świetne małe co nieco
kawy lub nawet idealny na
bananowe śniadanko. Bardzo prosty przepis, należy jedynie krótko wymieszać składniki, identycznie jak przy muffinkach.

Składniki :400 g
mąki200 g mielonych
migdałów1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczeniasól60 ml neutralnego
oleju150 g
cukru3
jajka L200 ml
kefiru lub
maślanki3 bardzo dojrzałe
banany10-12 miękkich
daktyliWykonanie:Keksówkę wysmarować
olejem. Piekarnik nastawić na 180°C. Odważyć
makę,
migdały,
sodę oczyszczoną,
soli na czubek łyżeczki i dobrze wymieszać.
Olej,
cukier,
jajka i
maślankę ubić ręcznym mikserem i wymieszać z odmierzonymi suchymi składnikami.
Banany obrać i rozgnieść widelcem. Wmieszać do ciasta.
Daktyle pokroić w drobne paseczki i połączyć z
ciastem. Ciasto przełożyć do keksówki. Wyrównać powierzchnię.
Bananowy chlebek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę. Studzić na kratce. Gdy wystygnie wytrząsnąć z foremki. Można posypać
cukrem pudrem.Życzę smacznego !Cały chlebek to 12 porcji1 porcja zawiera: 375 kcal, 48 g węglowodanów, 10 g
białka, 16 g tłuszczówUwagi: Upiekłam
bananowy chlebek w 1 keksówce, ale jest ogromniasty i niewygodny do porcjowania. Następnym razem na pewno upiekę 2 mniejsze
chlebki.Przepis zaczerpnęłam z magazynu "Das Kochretzept" Ausgabe 3/2014