Wykonanie

Ten specjał pochodzący z kuchni białostockich Żydów zawędrowal do Nowego Jorku sto lat temu. Jeffrey Hamelman w swej piekarni w południowym Vermont wypiekał je każdej soboty i nie pamięta dnia, by bułeczki się nie sprzedały. Niepozorne z wgłębieniem wypełnionym drobno pokrojoną
cebulą, są pełne słodkiego
cebulowego aromatu. Składniki
banalne, a efekt nadzwyczajny.To pierwszy z wypróbowanych przeze mnie przepisów mistrza ze świeżo nabytej książkiJeffreya Hamelmana "
Chleb".
Bułki są zakomite w smaku, niezwykle chrupiące, a w środku mięciutkie, pyszne. Piekłam je dwa
razy z
rzędu. Polecam !

Składniki na 6
bułek:318 g
mąki 550185 g
wody5,5 g
soli1,5 g
drożdży instant1
cebula,
bułka tarta1-2 łyżki
sezamu lub
maku - opcjonalnieWykonanie:

Najpierw przygotowujemy farsz z
cebuli. Mieszamy drobno posiekaną
cebulę z
bułką tartą.
Bułka powinna stanowić 10 % wagi
cebuli. Włożyć do zamkniętego pojemnika na kilka godzin, a najlepiej przygotować dzień wcześniej.Składniki na ciasto wymieszać dokładnie na 1 prędkości robota, a następnie wyrabiać na 2 prędkości 5-6 minut, aż do wytworzenia glutenu. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 6 części, każda o wadze 85 g, zaokraglić ciasto i ułożyć złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, a
potem folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.W środek każdej bułeczki wcisnąć oba kciuki i uworzyć pośrodku zagłębienie, rozciagąjąc je na boki, tak by powstał dookoła równy wałeczek. Średnica zagłębienia powinna wynosić 3-4 mm.
Bułki posmarować przy pomocy pędzla
wodą. W każde zagłębienie nałożyć po łyżeczce
cebulowego farszu. Obsypać
sezamem.Piec w temperaturze 250°C 8-10 minut.
Cebulaki powinny się pięknie zrumienić. Zapach
cebuli połączy się z bogatym zapachem
pieczywa, głównie w zestawie ze świeżym
masłem. Spożywanie ich na ciepło to prawdziwa uczta smaków. Zamiast
sezamu można użyć
maku. Życzę smacznego!