ßßß Cookit - przepis na Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana

Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana

nazwa

Wykonanie

Ten specjał pochodzący z kuchni białostockich Żydów zawędrowal do Nowego Jorku sto lat temu. Jeffrey Hamelman w swej piekarni w południowym Vermont wypiekał je każdej soboty i nie pamięta dnia, by bułeczki się nie sprzedały. Niepozorne z wgłębieniem wypełnionym drobno pokrojoną cebulą, są pełne słodkiego cebulowego aromatu. Składniki banalne, a efekt nadzwyczajny.
To pierwszy z wypróbowanych przeze mnie przepisów mistrza ze świeżo nabytej książki
Jeffreya Hamelmana "Chleb". Bułki są zakomite w smaku, niezwykle chrupiące, a w środku mięciutkie, pyszne. Piekłam je dwa razy z rzędu. Polecam !
Składniki na 6 bułek:
318 g mąki 550
185 g wody
5,5 g soli
1,5 g drożdży instant
1 cebula, bułka tarta
1-2 łyżki sezamu lub maku - opcjonalnie
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy farsz z cebuli. Mieszamy drobno posiekaną cebulę z bułką tartą. Bułka powinna stanowić 10 % wagi cebuli. Włożyć do zamkniętego pojemnika na kilka godzin, a najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Składniki na ciasto wymieszać dokładnie na 1 prędkości robota, a następnie wyrabiać na 2 prędkości 5-6 minut, aż do wytworzenia glutenu. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 6 części, każda o wadze 85 g, zaokraglić ciasto i ułożyć złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, a potem folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W środek każdej bułeczki wcisnąć oba kciuki i uworzyć pośrodku zagłębienie, rozciagąjąc je na boki, tak by powstał dookoła równy wałeczek. Średnica zagłębienia powinna wynosić 3-4 mm. Bułki posmarować przy pomocy pędzla wodą. W każde zagłębienie nałożyć po łyżeczce cebulowego farszu. Obsypać sezamem.
Piec w temperaturze 250°C 8-10 minut. Cebulaki powinny się pięknie zrumienić. Zapach cebuli połączy się z bogatym zapachem pieczywa, głównie w zestawie ze świeżym masłem. Spożywanie ich na ciepło to prawdziwa uczta smaków. Zamiast sezamu można użyć maku. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/01/cebulaki-bialostockie-wg-j-hamelmana.html