Wykonanie
Od dawna już jemy
chleb tylko z własnego wypieku.
Chleb piekę przeciętnie dwa
razy w tygodniu. Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich
chlebów jest
mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach, a niewielki dodatek
mąki żytniej zawsze wydatnie przedłuża jego świeżość. Ponieważ
mąka żytnia, aczkolwiek bardzo zdrowa do lekkostrawnych nie należy, w dzisiejszym
chlebku zastąpiła ją
marchewka. Lekkostrawna i zdrowa. Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi zbytniej
słodyczy, także
pieczywo z jej dodatkiem świetnie smakuje również z wytrawnymi dodatkami, a
chleb z nią upieczony zachowuje świeżość przez wiele dni. Bardzo polecam
Składniki na dużą keksówkę:250 g surowej marchewki/2 szt.250 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej300 g
mąki orkiszowej 6302 płaskie łyżeczki
soli320 ml
wody200 g żytniego zakwasu1 łyżeczka
drożdży instantWykonanie:wieczorem, poprzedzającym pieczenie
chleba przygotować zakwas.
Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn. dwukrotnie dokarmianymodważyć suche składniki. Zakwas umieścić w misie robota, dodać odważone suche składniki,
sól, suche
drożdże i
wodę.
Drożdże można oczywiście pominać, wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta
chlebowego. Wyrabiać na 2 predkości, aż do ukazania się siatki glutenowej w międzyczasie obrać
marchewki i zetrzeć na małych oczkach tarki. Maksymalnie odcisnać sok. Używam do tego celu kuchennej pieluchy tetrowej. Sok oczywiście wypićporcjami do pracującego robota dodawać
marchewkę. Dokładnie wymieszać z
ciastemciasto
chlebowe wyłożyć do foremki wysmarowanej
olejem i wysypanej
otrębami. Wygładzić wilgotną dłonią i przykryc naoliwiona folią spożywczą. Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięciapiekarnik nagrzać do 240`wyrośnięty
chleb posmarowć
wodą i posypać czarnym
sezamemwłożyć do naparowanego piekarnika i piec 15 minut w 240`C, następnie temperaturę zmniejszyć do 210`C i piec kolejne 30 minut. Upieczony
chleb postukany od
spodu powinien wydać głuchy odgłosstudzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO!