Wykonanie

Pierwsza niedziela adwentu za nami, a przed nami nie tylko radosne 4 tygodnie oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia, ale również
ciasteczkowe manewry kuchenne.Przyznam szczerze, że nie przepadam za mozolnym wycinaniem
ciasteczek w składzie których znajduje się wiele
masła,
mąki i dużo, dużo
cukru. Takie
ciasteczka to tylko wiele godzin spędzonych w kuchni i puste kalorie.
Makaroniki to co innego. Te słodkie
ciasteczka przyrządzone z
białek jaj,
cukru pudru i mielonych
migdałów, czasem z dodatkiem innych
bakalii zawojowaly mnie całkowicie.
Makaroniki wywodzące się z Włoch i Francji z czasem zawładneły niemal całą Europą i
krajami arabskimi. Mimo dużych walorów
smakowych i wysokich wartości odżywczych w Polsce nie są zbyt popularne, częściej spożywa się podobne do nich, ale tańsze w produkcji
bezy.
Makaroniki są wysokoenergetyczne, ale mają sporo cennych składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy
miedzy innymi:-
białka- wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu i zapobiegające miażdżycy- witaminy, zwłaszcza E i z grupy B- liczne składniki mineralne: fosfor, siarka, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź czy selenCharakteryzują się tym, że zawierają bardzo małą ilość
sodu, nie zawierają zupełnie cholesterolu ( jeśli w ich składzie nie ma
żółtek lub
śmietany) i nie podwyższają cholesterolu we
krwi, gdy nie ma w nich
masła.
Ciastka, w których
migdały zastąpiono
orzechami,
makiem, innymi nasionami lub
płatkami owsianymi, są również bardzo cenne pod wzgledem wartości odżywczych.Mają też inną ważną zaletę, bo w smakowity sposób możemy spożytkować pozostałe po innnych wypiekach
białka. Nie wyrzucajcie nigdy
białek, które pozostają w kuchni. Można ich nadmiar zawsze zamrozić i zużyć w odpowiednim momencie. Najsmaczniejsze i oczywiście najbardziej znane są niemieckie Zimtsterne. Do ich wykonania potrzeba jednak czasu i sporą dozę cierpliwości. Ja przedstawiam absolutnie najprostsze przesmaczne
makaroniki, z którymi poradzą sobie najmniejsze nawet rączki przedszkolaka. Bardzo polecam, bo są bardzo smaczne.

Składniki na 30 makaroników:2
białka jajek Lszczypta
soli120 g
brązowego cukru200 g marcepanu200 g mielonych
migdałów120 g
maku30 sztuk opłatków ( 5 cm średnicy)Wykonanie:
Białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną, lśniacą pianę. Dodając po łyżce
cukru ubijać dalej.Marcepan zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Migdały,
mak i marcepan ostrożnie przy pomocy szpatułki wymieszać z ubitą pianą.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno opłatek koło opłatka, a na każdy po 1-ej kopiastej łyżeczce przygotowanego ciasta.Blaszkę umieścić w nagrzanym piekarniku do 150°C i piec
makaroniki 20 -25 minut.Studzić na kratce. Po upieczeniu można odłamać wystające kawałki opłatka.ŻYCZĘ SMACZNEGO !