Wykonanie
Po ostatnim wypieku
faworków pozostały mi
białka. Aby się nie zmarnowały, postanowiłam zrobić
bezy. Mogłoby się wdawać, że zrobienie
bezy jest trudne, ale to mit - wystarczą odpowiednio ubite biała z
cukrem, odpowiednia temperatura w piecu i trochę czasu. Oto składniki:4
białka200 gram
cukruszczypta
soli.
Białka ubijamy z
solą na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy
cukier i cały czas miksujemy.
Cukier musi się rozpuścić. Gdy
białka będą dobrze ubite, przekładamy masę do szprycy cukierniczej i formujemy
bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanej formy wychodzą dwie duże blachy, które pieczemy równocześnie. w piekarniku nagrzanym do temperatury 110st.C - 80-90 minut - funkcja termoobieg. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bez w piecu, aż ostygną.