ßßß Cookit - przepis na Bezy

Bezy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Po ostatnim wypieku faworków pozostały mi białka. Aby się nie zmarnowały, postanowiłam zrobić bezy. Mogłoby się wdawać, że zrobienie bezy jest trudne, ale to mit - wystarczą odpowiednio ubite biała z cukrem, odpowiednia temperatura w piecu i trochę czasu. Oto składniki:
4 białka
200 gram cukru
szczypta soli.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Cukier musi się rozpuścić. Gdy białka będą dobrze ubite, przekładamy masę do szprycy cukierniczej i formujemy bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanej formy wychodzą dwie duże blachy, które pieczemy równocześnie. w piekarniku nagrzanym do temperatury 110st.C - 80-90 minut - funkcja termoobieg. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bez w piecu, aż ostygną.
Źródło:http://tojestpyszne.blogspot.com/2015/02/bezy.html