Wykonanie

Po świątecznym obżarstwie czujemy się ociężali. Dieta warzywna pozwoli to zmienic, np.
jarmuż, asezon na
jarmuż właśnie w pełni. To kultowe warzywo zwolenników zdrowej diety, wielbione także przez wegetarian i wegan. Jest megazdrowy i robi furorę na całym świecie. Zalety
jarmużu naprawdę robią wrażenie (o właściwościach
jarmużu przeczytaj: tutaj), dlatego koniecznie musi znaleźć się w Twojej diecie. Ostatnio czytałam, że w Polsce z
jarmużem jest tak, jak z
Yeti w Himalajach. Wielu o nim słyszało, ale mało kto go oglądał. Zwłaszcza na talerzu. Myślę, że powoli się to zmienia. Na pocieszenie
mogę tylko dodać, ze choć tak popularny w Niemczech, jest również trudno osiągalny, ten świeży, zielony oczywiście.Dzisiejsza zapiekanka z dodatkiem
orzechów włoskich jes super smaczna. Zapraszam do przepisu.Składniki na 4 porcje:

800 g
jarmużusól,
cukier,
pieprz1/2 pęczka
pietruszki2
jajka200 ml
mleka kokosowegp lub
śmietany kremówki100 g
orzechów włoskichcynamon100 g
sera górskiego - BergkäseWykonanie:
Jarmuż dokładnie wypłukać. Z liści
jarmużu usunąć zgrubiały nerw główny i porwać na mniejsze kawałki.
Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać z odsączonym
jarmużem. Doprawić
solą i
pieprzem. Ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania.
Jajkami wymieszanymi ze
śmietanką lub
mlekiem zalać liście
jarmużu.Piekarnik nagrzać do 200°C.
Orzechy posiekać i wymieszać z 2 szczyptami
cynamonu. Rozłożyć na
jarmużu. Zetrzeć na tarce
ser i rozsypać na orzechach.Zapiekać 25 minut do zrumienienia górnej warstwy
orzechowo-serowej. Do zapiekanego
jarmużu pasują idealnie gotowane
ziemniaki. Życzę smacznego!1 porcja to 565 kcal, w tym 10 g węglowodanów, 25 g
białka, 47 g tłuszczu (przy użyciu kremówki)Jörg Göttes Rezept aus der "Gastspiel" - Sendung