ßßß Cookit - przepis na Jarmuż zapiekany pod orzechowo - cynamonową pierzynką

Jarmuż zapiekany pod orzechowo - cynamonową pierzynką

nazwa

Wykonanie

Po świątecznym obżarstwie czujemy się ociężali. Dieta warzywna pozwoli to zmienic, np. jarmuż, a
sezon na jarmuż właśnie w pełni. To kultowe warzywo zwolenników zdrowej diety, wielbione także przez wegetarian i wegan. Jest megazdrowy i robi furorę na całym świecie. Zalety jarmużu naprawdę robią wrażenie (o właściwościach jarmużu przeczytaj: tutaj), dlatego koniecznie musi znaleźć się w Twojej diecie. Ostatnio czytałam, że w Polsce z jarmużem jest tak, jak z Yeti w Himalajach. Wielu o nim słyszało, ale mało kto go oglądał. Zwłaszcza na talerzu. Myślę, że powoli się to zmienia. Na pocieszenie mogę tylko dodać, ze choć tak popularny w Niemczech, jest również trudno osiągalny, ten świeży, zielony oczywiście.
Dzisiejsza zapiekanka z dodatkiem orzechów włoskich jes super smaczna. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
800 g jarmużu
sól, cukier, pieprz
1/2 pęczka pietruszki
2 jajka
200 ml mleka kokosowegp lub śmietany kremówki
100 g orzechów włoskich
cynamon
100 g sera górskiego - Bergkäse
Wykonanie:
Jarmuż dokładnie wypłukać. Z liści jarmużu usunąć zgrubiały nerw główny i porwać na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać z odsączonym jarmużem. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania.
Jajkami wymieszanymi ze śmietanką lub mlekiem zalać liście jarmużu.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Orzechy posiekać i wymieszać z 2 szczyptami cynamonu. Rozłożyć na jarmużu. Zetrzeć na tarce ser i rozsypać na orzechach.
Zapiekać 25 minut do zrumienienia górnej warstwy orzechowo-serowej. Do zapiekanego jarmużu pasują idealnie gotowane ziemniaki. Życzę smacznego!
1 porcja to 565 kcal, w tym 10 g węglowodanów, 25 g białka, 47 g tłuszczu (przy użyciu kremówki)
Jörg Göttes Rezept aus der "Gastspiel" - Sendung
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/12/jarmuz-zapiekany-pod-orzechowo.html