Wykonanie

Pierogi "zimowe" z farszem z dwóch
kasz: gryczanej i quinoa. Zimowe, bo obydwie
kasze posiadają właściwości rozgrzewające. A gdy za oknem pojawia się deszcz (śnieg), organizm naturalnie się przestraja na odmienny sposób odżywiania i jadamy wówczas produkty rozgrzewające i neutralne, unikając wychładzających.
Kasze są ważnym produktem zdrowej kuchni.
Kasza gryczana i quinoa -"złoto Inków" to skarbnica błonnika, witamin i składników mineralnych. Pierogi z farszem z
kaszy gryczanej z
twarogiem bardzo nam smakowaly, ale te z dodatkiem quinoa są naprawdę pyszne. Bardzo polecam i zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki na około 50 pierogów:2,5 szklanki
mąki ( 1,5 szklamka pełnoziarnistej orkiszowej i 1 szklanka
mąki pszennej 550)3/4 szklanka przegotowanej ciepłej
wody1 szczypty
soli
1 łyżka dobrego
olejuSkładniki na farsz:1 saszetka ugotowanej
kaszy gryczanej250 g ugotowanej
kaszy quinoa (ugotowałam większą porcję na śniadanie)1 duża
cebula1
jajko1 łyżeczka
majeranku,
sól,
pieprz1 łyżka
smalcu +
smalec ze skwarkami jako omastaWykonanie:Ugotować obydwie
kasze. Odcedzić. Przestudzić.Składniki na ciasto pierogowe wyrobić w misie robota lub ręcznie. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i ciągliwe, by dało się łatwo formować i sklejać. Doskonale wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło.
Cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę zezłocić na 1 łyżce
smalcu. Wymieszać z dwoma
kaszami,
jajkiem i
przyprawami. Przyprawić intensywnie, by pierogi po ugotowaniu miały wyrazisty smak.Ciasto podsypując delikatnie
mąką rozwałkować kolejno na trzy cieniutkie placki. Nieodcietą cześć ciasta pozostawiać każdorazowo przykrytą ściereczką, by nie obsychało. Wykrawać kółka i nakładać po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlepiać.W dużym garnku zagotować
wodę z
solą i 1 łyżką
oleju (nie będą się sklejać). Partiami wrzucać na gotujacą się
wodę. Od wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze kilka minut. Wyławiać łyżką cedzakową.Podawać polane stopioną
słoninką ze skwarkami. Do tego koniecznie
kefir. Życzę smacznego!