Wykonanie

Drożdżówki z
dynią podwójnie zdrowe, bo i z dodatkiem dyni, a połowę
mąki zastąpiłam pełnoziarnistą
mąką orkiszową, która zawiera więcej
białka, żelaza i wiaminy B oraz mniej glutenu. Te bułeczki to następny dowód na to, że warzywa doskonale sprawdzają się w deserowych wypiekach. Dzięki dodatkowi dyni drożdżówki mają intensywniejszy aromat i piękny jesienny
pomarańczowo-złoty kolor. Bułeczki są pyszne i bardzo puchate, a ciasto niekłopotliwe i łatwe do współpracy. Polecam!Składniki na 16 bułeczek:500 g
mąki (250 g
mąki pszennej 550 i 250 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej)250 g puree z
dynii (upieczonej wcześniej w piekarniku)140 ml
mleka50 g
masła
60-70 g
cukru1
jajko1/2 łyżeczki
soli1 paczuszka suchych
drożdżySkładniki na masę
orzechową:120 g mielonych
orzechów laskowych2-3 łyżki
mleka2 łyżki
likieru Ameretto2 łyżki
miodu lub
cukru pudruDodatkowo: : 1
żółtko + 1 łyżka
mleka
Wykonanie:Użyłam puree z dyni Hokkaido. Dyni nie obierać ze skóry. Usunąć pestki i pokroić w 2-cm szpalty. Ułożyć kawałki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i skropić
oliwą. Piec 20-25 minut w temperaturze 200° C. Zblendować na gładkie puree, wystudzić. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w
mleku masło. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie, sprężyste nieklejące się ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.W międzyczasie przygotować masę
orzechową. Do mielonych
orzechów dodać płynne składniki w takiej ilości, by powstała gęsta masa dająca się łatwo rozmarować.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x40 cm. Rozmarować masę
orzechową i zwinąć ciasto w rulon. Z rulonu odciąć16 kawałków. Każdy kawałek rozciągnąć i skręcić wokół osi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia.Piekarnik nagrzać do 200°C.Przed pieczeniem bułeczki posmarować
żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką
mleka. Piec 25 minut w 200° C. Życzę smacznego!