Wykonanie

Dziś przedstawiam wspaniałe warzywo, bo i smaczne i bardzo zdrowe. Świetne na surowo - cieniuteńko pokrojone ze swoim specyficznym
anyżkowym smakiem i pieczone. Komu ten smak nie odpowiada, wystarczy upiec fenkuła i po
anyżkowym smaku ani śladu. Sama nie wiem,
czemu tak rzadko pojawia się na naszych stołach. A, że warto go jeść zaraz Was przekonam.CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W FENKULE ?Fenkuł (Foeniculum vulgare) inaczej zwany
koprem włoskim jest blisko spokrewniony z
pietruszką,
koprem i marchwią. Ma pękatą bulwę i śliczne pierzaste, ozdobne liście o orzeźwiającym zapachu
anyżku. Jest niezwykle bogaty w witamine C. Powinien być ważnym składnikiem diety, ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem, zatem efektywnie neutralizuje wolne rodniki.Chroni układ krwionośny (rutyna), wzmaga siły obronne organizmu, pobudzając układ immunologiczny do pracy.
Koper zawiera spore ilości potasu, który obniża ciśnienie tętnicze, chroni przed uszkodzeniem naczyń krwionośnych, udarami i zawałami.Obecny w fenkule błonnik pokarmowy wiąże cholesterol, metale ciężkie, szkodliwe produkty przemiany materii usuwając je wraz z
kałem.Z racji na niską wartość kaloryczną jest warzywem pożądanym we wszystkich dietach odchudzających.
Koper posiada właściwości lecznicze. Surowcem zielarskim są
owoce zawierąjace anetol o działaniu rozkurczowym i fenchon o działaniu wykrztuśnym. Świetne na pracę układu trawiennego, działają niezwykle tonizujaco i rozkurczowo. Wszystkie mamy niemowlaków cierpiących na kolki jelitowe doskonale znają
herbatkę z
koperku włoskiego. Jest zatem doskonałym środkiem na kłopoty trawienne nie tylko dla niemowląt, również dla osób starszych.Ponadto wzmaga laktacje u
młodych mam, leczy z
kaszlu, pomaga w walce z grypą i działa jak afrodyzjak.Składniki dla 2 osób:1-2 fenkuły2 porcje
łososiasól,
pieprz i
oliwatymianekWykonanie:Obciąć zielone części fenkuła wraz z zielonym pióropuszem. Pokroić go w 0,5 cm plastry. Nie ma potrzeby usuwania gląba. Dzisiejsze odmiany mają głąb miękki i jadalny. Patelnie grillową posmarować
oliwą i przypiec posolone i oprószone
pieprzem plastry fenkuła z obu stron.
Łososia skropić
sokiem z cytryny i posolić.
Łososia i przygotowany fenkuł ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić
oliwą i ułożyć gałązki
tymianku cytrynowego. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 ° C 15-20 minut.Życzę smacznego