Wykonanie
Bruschetta z pieczonym fenkułemUwielbiam pieczony
koper włoski! Jest kremowy, lekko chrupiący, delikatnie słony i słodki z nutą
anyżku. Polecam każdemu go spróbować, bo jest to danie wyjątkowe, które dzieli ludzi na jego zwolenników, którzy uwielbiają je od pierwszego kęsa, i przeciwników, którzy nie cierpią anyżkowatego posmaku fenkułu. Gorąco zachęcam do sprawdzenia siebie i znajomych. Ja zakochałam się w nim w mgnieniu oka!

Dla 4 osób przygotuj:2 fenkuły (
kopry włoskie)1 szczyptę
soli1 szczyptę
pieprzu4 duże łyżki
oliwy z oliwek1
bagietka.Nastaw piekarnik na 220 stopni w opcji góra dół. Fenkuł umyj, przetnij na pół, i poszatkuj w piórka. Przełóż je do blachy. Dodaj
sól,
pieprz i
oliwę z oliwek, następnie dokładnie wymieszaj.


Włóż fenkuł do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut, mieszając co ok. 5 minut.
Bagietkę włóż do piekarnika na ostatnie 5 minut pieczenia. Po tym czasie potnij
bagietkę na kromeczki, wyłóż na nie fenkuł i podawaj na ciepło. Świetnie skomponuję się tu schłodzone chardonnay. Smacznego!