Wykonanie
Cukinia na surowo ?
Czemu nie. Tu starta na dużych oczkach tarki, w połączeniu z
ryżem odrobiną,
soku z cytryny,
soli,
pieprzu i
oliwy z oliwek tworzy smakowite danie. Do tego wyśmienicie pasuje smażony
łosoś lub
filet z kurczaka. Proste danie, bardzo smaczne i pożywne. Do przygotowania nawet dla bardzo. początkujacych "kuchcików".Składniki na 2 porcje:1
cebula2 łyżki
oliwy125 g
ryżu1 zielona
cukinia2 kawałki
łososia a`160 ggałązka
rozmarynusok z cytrynysól,
pieprz Cayenne do smaku300 ml
bulionu warzywnego1 łyżka
mąkiWykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce
oliwy, dodać
ryż i przesmażyć razem.Dolewać stopniowo 300 ml
bulionu, każdorazowo odczekać, aż
ryż "wypije" płyn. Ewentualnie dosolić i pozostawić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (wg przepisu z opakowania
ryżu), aż
ryż wchłonie resztę płynu.Przygotowanego
łososia (wcześniej skropionego
cytryną i posolonego) obtoczyć w
mące i smażyć na gałązce
rozmarynu, po 2-3 minuty z każdej strony.
Mąkę można pominąć, jednak
łosoś obtoczony w
mące po prostu nie pryska przy smażeniu.
Cukinię zetrzeć (krótko przed podaniem) na tarce o dużych oczkach, dodać
pieprz Cayenne i wymieszać z ugotowanym gorącym
ryżem.Serwować z usmażonym
łososiem, skropionym
sokiem z cytryny i
oliwą. Życzę smacznego!