ßßß Cookit - przepis na Turbot z lubczykowo-melisowym pesto

Turbot z lubczykowo-melisowym pesto

nazwa

Wykonanie

Turbot to rarytas z Bałtyku. Z wyglądu przypomina flądrę. Może ważyć nawet 20 kg. Ze względu na smak i konsystencję jest jedną z najbardziej cenionych ryb w Europie. Rarytasem jest dlatego, gdyż nie pływa w ławicach, tylko stanowi połów uboczny podczas połowu innych ryb.
Dzisiaj przygotowałam turbota z pesto lubczykowo-melisowym jako, że tych ziół mam w ogrodzie w bród. Jeśli nie macie dostępu do świeżych ziół, ani znajomych z ogrodem, spokojnie możecie zrobić pesto z pęczka pietruszki i też będzie pyszne. Zachęcam jednak do używania ziół w kuchni. Nie tylko korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia ale pomagają wyczarować w kuchni prawdziwe smakowitości. Warto wykazać się fantazją i tworzyć własne kompozycje ziołowe. Mam nadzieję, że mój będzie dla Was inspiracją.
Składniki:
1 turbot ok.80 dkg (lub każda inna biała ryba)
2 garści lubczyku
2 garści melisy cytrynowej
2 ząbki czosnku
50 g orzechów włoskich
4-5 łyżek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego
cytryna, sól
Wykonanie:
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zioła posiekać, czosnek drobno pokroić, orzechy również i rozdrobnić bądź w moździerzu, bądź w małym rozdrabniaczu elektrycznym. Na koniec zmiksować z oliwą. Doprawić solą do smaku.
Tak przygotowane pesto rozłożyć równomiernie na rybie.
Wstawić rybę do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 ° C.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z surówką z rzodkiewek i młodymi ziemniaczkami. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/06/turbot-z-lubczykowo-melisowym-pesto.html