ßßß Cookit - przepis na Pesto z bazylii i orzechów włoskich

Pesto z bazylii i orzechów włoskich

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie ogrom bazylii najlepiej zrobić pesto. Jest, to zielony sos doskonale nadający się do makaronów, przekąsek z pomidorów i mozzarelli oraz muffinek z cukinii. Aby nadać mu ostrzejszy smak dodaję ząbki czosnku, zmielone orzechy włoskie i oliwę z oliwek. Warto dodać starty parmezan, wtedy będzie on przypominał, choć odrobinę oryginał.
Składniki:
10 gałązek bazylii,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka soli,
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Bazylię dokładnie umyć i oskubać listki. Wrzucić do pojemnika blendera.
Orzechy rozłupać i zmielić w maszynce. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Oba składniki dodać do bazylii. Wlać oliwę z oliwek i dokładnie zblendować na gładką masę. Dosolić i dopieprzyć do smaku.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/07/pesto-z-bazylii-i-orzechow-woskich.html