Wykonanie

Na fali fascynacji Paryżem i kuchnią francuską, i może trochę książką o
czekoladzie stamtąd przywiezioną, następne
czekoladowe szaleństwo. Ciasto mocno, mocno, mocno!
czekoladowe. Intensywne w smaku, z wilgotnym środkiem. Nieco przypominające pod tym względem brownies, choć w smaku już nie do końca.Bardzo
czekoladowe, aksamitne, pyszne. Jeden kawałek ciasta równy tygodniowemu zapotrzebowaniu na
czekoladę. I dlatego tak cudny :)

Składniki:1
jajko4 łyżki stołowe
oleju słonecznikowego125 g drobnoziarnistego
cukru30 g
kakao80 g
mąki1 łyżeczka do
kawy suchych
drożdży40 g
mleka60 g gęstej
śmietanymasło do wysmarowania foremkiPrzygotowanie:1. Wysmaruj podłużną foremkę
masłem i wstaw do lodówki, żeby
masło trochę stwardniało. Rozgrzej piekarnik do 210oC.2. Wbij do miski
jajko, dosyp
cukru i dolej
oleju. Mieszaj wszystko trzepaczką przez kilka minut (albo szybciej – mikserem, ale na małych obrotach). Dodaj
kakao, przesianą
mąkę i
drożdże. Ubij wszystko energicznie tak, żeby powstała jednolita masa. Na końcu dolej
mleka i
śmietany.3. Przełóż
masło do wysmarowanej wcześniej
masłem formy. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 210 stopni. Następnie zmniejsz ją do 160 o C i pozostaw na 40-50 minut.4. Wyjmij ciasto z foremki. Dzięki
maśle nie powinno przywrzeć do formy, jednak gdy tak się stanie, delikatnie podważ boki nożem i wyjmij ciasto. Przełóż na deskę lub kratkę i pozostaw do ostudzenia.