ßßß Cookit - przepis na Cake au chocolat (ciasto czekoladowe)

Cake au chocolat (ciasto czekoladowe)

nazwa

Wykonanie

Na fali fascynacji Paryżem i kuchnią francuską, i może trochę książką o czekoladzie stamtąd przywiezioną, następne czekoladowe szaleństwo. Ciasto mocno, mocno, mocno! czekoladowe. Intensywne w smaku, z wilgotnym środkiem. Nieco przypominające pod tym względem brownies, choć w smaku już nie do końca.
Bardzo czekoladowe, aksamitne, pyszne. Jeden kawałek ciasta równy tygodniowemu zapotrzebowaniu na czekoladę. I dlatego tak cudny :)
Składniki:
1 jajko
4 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
125 g drobnoziarnistego cukru
30 g kakao
80 g mąki
1 łyżeczka do kawy suchych drożdży
40 g mleka
60 g gęstej śmietany
masło do wysmarowania foremki
Przygotowanie:
1. Wysmaruj podłużną foremkę masłem i wstaw do lodówki, żeby masło trochę stwardniało. Rozgrzej piekarnik do 210oC.
2. Wbij do miski jajko, dosyp cukru i dolej oleju. Mieszaj wszystko trzepaczką przez kilka minut (albo szybciej – mikserem, ale na małych obrotach). Dodaj kakao, przesianą mąkę i drożdże. Ubij wszystko energicznie tak, żeby powstała jednolita masa. Na końcu dolej mleka i śmietany.
3. Przełóż masło do wysmarowanej wcześniej masłem formy. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 210 stopni. Następnie zmniejsz ją do 160 o C i pozostaw na 40-50 minut.
4. Wyjmij ciasto z foremki. Dzięki maśle nie powinno przywrzeć do formy, jednak gdy tak się stanie, delikatnie podważ boki nożem i wyjmij ciasto. Przełóż na deskę lub kratkę i pozostaw do ostudzenia.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/cake-au-chocolat-ciasto-czekoladowe.html