ßßß
Czekoladowy weekend trwa, więc i ja postanowiłam się przyłączyć :) Dla mnie nie ma bardziej czekoladowych ciastek niż brownies. Czekoladę mają wewnątrz, czekoladę na wierzchu. W środku z dużymi kawałkami orzechów włoskich, lekko wilgotne, pachnące i pyszne. Kolejna pozycja obowiązkowa dla czekoladoholików :) Przepis pochodzi z książki Kawa - w filiżance, ciastach i deserach .Składniki:100 g gorzkiej czekolady125 g miękkiego masła125 g cukru2 jajka100 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniasólłyżeczka dobrej jakości cukru waniliowego150 g łuskanych orzechów włoskichtłuszcz do formy + kakao do oprószeniaPrzygotowanie:1. Czekoladę z grubsza posiekać. Mieszając, stopić w ciepłej kąpieli wodnej, wyjąć naczynie z czekoladą.2. Masło i cukier utrzeć w misce ręcznym mikserem na puszystą masę. Ubijając, stopniowo dodawać jajka i płynną czekoladę.3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 o C. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Orzechy włoskie posiekać i wraz z mieszanką mąki dodać do masła z jajkami i czekoladą. Ciasto wymieszać.4. Posmarować tłuszczem formę o boku 20 cm. Napełnić formę ciastem i piec ok. 30 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto się upiekło.5. Wyłożyć ciasto na kuchenną kratkę i pozostawić, aż całkowicie ostygnie. Oprószyć kakao i przed podaniem pokroić w kwadratowe kawałki o boku mniej więcej 5 cm.