Wykonanie
Czekoladowy weekend trwa, więc i ja postanowiłam się przyłączyć :) Dla mnie nie ma bardziej
czekoladowych ciastek niż brownies.
Czekoladę mają wewnątrz,
czekoladę na wierzchu. W środku z dużymi kawałkami
orzechów włoskich, lekko wilgotne, pachnące i pyszne. Kolejna pozycja obowiązkowa dla czekoladoholików :) Przepis pochodzi z książki
Kawa - w filiżance, ciastach i deserach .Składniki:100 g
gorzkiej czekolady125 g miękkiego
masła125 g
cukru2
jajka100 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniasólłyżeczka dobrej jakości
cukru waniliowego150 g łuskanych
orzechów włoskichtłuszcz do formy +
kakao do oprószeniaPrzygotowanie:1.
Czekoladę z grubsza posiekać. Mieszając, stopić w ciepłej kąpieli
wodnej, wyjąć naczynie z
czekoladą.2.
Masło i
cukier utrzeć w misce ręcznym mikserem na puszystą masę. Ubijając, stopniowo dodawać
jajka i płynną
czekoladę.3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 o C.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, szczyptą
soli i
cukrem waniliowym.
Orzechy włoskie posiekać i wraz z mieszanką
mąki dodać do
masła z
jajkami i
czekoladą. Ciasto wymieszać.4. Posmarować tłuszczem formę o
boku 20 cm. Napełnić formę
ciastem i piec ok. 30 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto się upiekło.5. Wyłożyć ciasto na kuchenną kratkę i pozostawić, aż całkowicie ostygnie. Oprószyć
kakao i przed podaniem pokroić w kwadratowe kawałki o
boku mniej więcej 5 cm.