Wykonanie
Pyszne, chrupiące i mega maślane. Tymi trzema słowami mogłabym opisać smak tych
ciasteczek. To jedna z tych wypieków, które robi się ekspresowo i równie ekspresowo znikają z talerza. Możecie dodać do nich ulubione składniki
rodzynki, kawałki
czekolady,
orzechy czy kandyzowaną skórkę z
pomarańczy. W każdym wydaniu będą smakować wybornie. A fantazyjnie zapakowane staną się słodkim i efektownym upominkiem dla bliskiej osoby :)
Składniki:350 g
mąki200 g
masła (w temperaturze pokojowej)1 duże
jajko170 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1/4 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szczypta
soli100 g
gorzkiej czekolady100 g
orzechów włoskichMiękkie
masło utrzeć na puch z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać
jajko i ponownie ucierać.
Mąkę z proszkiem,
solą i
sodą przesiać. Dodać do ubitej masy. Ubić lub połączyć ręcznie. Do ciasta dodać posiekaną na drobne kawałki
czekoladę i
orzechy. Wyrobić. Formować małe kuleczki i kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec około 15-20 minut. Smacznego!