Wykonanie
7 maja miałam przyjemność gościć ma antenie
Radia Lublin w audycji Wieczny Student.Od stycznia wraz z innymi blogerkami z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej czyli w
skrócie LBK promujemy zdrowe odżywianie wśród lubelskiej braci studenckiej proponując jej za pośrednictwem
Radia Lublin niedrogie,a jednocześnie smaczne i ciekawe przepisy.Osobiście w każdy majowy czwartkowy wieczór w audycji Wieczny Student, która rozpoczyna się tuż po godz. 23.00 i trwa do 1.00 proponować
będę niedrogie, łatwe potrawy do wykonania dla każdego - zwłaszcza dla studenta.A oto "stenogram" nagrania z pierwszego wieczoru, w którym wzięłam udział :)* * *Dobry wieczór, a właściwie prawie dzień dobry,Ze swojej sekretnej kuchni
mówi do Was Szkatułka Cook .Przez kolejne cztery wieczory
będę miała przyjemność spotykać się z
Wami dzięki gościnności
Radia Lublin . Zapewne chcielibyście wiedzieć co dla Was przygotowałam? Niestety nie
mogę zdradzić od razu wszystkich szczegółów od razu. Mam jednak nadzieję, że po dzisiejszym wieczorze będziecie
mieli ochotę spotkać się ze mną kolejny raz.Na dziś przygotowałam przepis na prostą potrawę.
Makaron z
pietruszką i
bazylią.To potrawa bardzo prosta w wykonaniu, a jeśli macie na podorędziu blender jej wykonanie będzie jeszcze sprawniejsze.Jej czas wykonania wynosi tylko tyle ile czas gotowania się
makaronu w garnku, a więc do dziełaPotrzebne składniki to:½ opakowania
makaronu (może być typowe spaghetti, bigoli lub tagliatelle)1 pęczek
pietruszki½ pęczka dorodnej
bazylii2 ząbki
czosnku50 ml
oliwy z oliwekkilka łyżek
orzechów nerkowca, piniowych lub ziemnych (mogą być solone choć to najgorsza z opcji)1/2 opakowania
pomidorków cherrykilka łyżek tartego
sera - parmezan (opcjonalnie)1 łyżka
soku z cytrynysól do smakukolorowy mielony
pieprz do smakuJak wykonać;Wykonanie tej potrawy jest dość proste.
Makaron zagotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu do wersji al dente czyli na ząb czyli mówiąc
między nami
makaron ma lekko twardy - lekko niedogotowany - czyli na ząb (to właśnie znaczy al dente).
Pietruszkę umyć, listki i miękkie łodyżki włożyć do blendera. Podobnie z
bazylią. Dolać
oliwę,
sok z cytryny, dodać obrane ząbki
czosnku,
orzechy,
starty ser, szczyptę
soli,
pieprzu i miksować chwilę do czasu aż składniki się połączą.
Sos jest gotowy.Po ugotowaniu
makaron połączyć w garnku lub misie z sosem. Dobrze wymieszać i wykładać porcje na oddzielne talerze.
Pomidorki cherry pokroić na połówki lub ćwiartki włożyć do misy z
makaronem. Delikatnie wymieszać. Można również delikatnie całość posypać dodatkowo
parmezanem i posiekaną
pietruszką, ale nie ma takiej potrzeby.Jeśli nie macie blendera
pietruszkę i
bazylię należy bardzo, bardzo drobno posiekać i wymieszać w misie ręcznie lub mikserem. Nie wychodzi może to tak idealnie, ale
sos jest równie smaczny.Jednakże gdy użyjecie blendera – przepis na wiosenny
makaron z
bazylią wydaje się być idealny.Z sekretnej kuchni mówiła do Was Szkatułka CookOryginalny przepis znajdziecie na moim blogu pod tajemniczym podtytułem - babski wieczóralbo znajdziecie mnie na Facebooku wpisując hasło Szkatułka Cook