Wykonanie

-
Ciastek nigdy dość!Zawołał Pan K. sięgając do puszki po kolejne kruche
ciastko choć jego kubek po herbacie dawno stał już pusty :)Tak, w naszym
domku ciastek nigdy dość i nie tylko w naszym domu … więc
stoję już trzeci dzień i wypiekam sobie różne
ciastka i
ciasteczka na przedświąteczne posiedzenie kolegium redakcyjnego, na spotkanie z grupą świetnych ludzi, z którymi spotykałam się przez ostatni rok by wspólnie zrealizować pewien ważny dla nas projekt, na spotkanie z przyjaciółmi, dla przyjaciółki, dla sąsiadki, dla Zuzanki … Lista osób, które zostaną obdarowane ciastkańcami jest długa, ciastkańców na razie dużo, ale mamy w
domku „Niewidzialnego”, który podkrada ciastkańce jak nikt nie widzi.

Kto to taki? … cdn :)Potrzebne będzie:2 szklanki
mąki4 łyżeczki
proszku do pieczeniaspora szczypta
soliok. 2 łyżki
cukruok. 2 łyżki zimnego
masła2
jajka roztrzepane i połączone z
mlekiem do wysokości pełnej szklanki5 dag
rodzynek5 dkg posiekanych drobno
migdałówsuszona
skórka pomarańczowa½ łyżeczki
kardamonu½ łyżeczki
cynamonu1 ½ łyżeczki
przyprawy do piernika (najlepiej domowej)Jak wykonać:
Mąkę przesiej, wymieszaj z
proszkiem do pieczenia,
solą,
cukrem, posiekaj z
masłem.Dodaj
rodzynki,
migdały,
skórkę pomarańczową i
przyprawy (
kardamon,
cynamon i
przyprawę do piernika).Dodaj
mleko z
jajkiem, zostawiając trochę tego do posmarowania
ciasteczek.Zagnieć ciasto, w razie potrzeby można dodać nieco
mąki lub
mleka – w zależności od potrzeby i konsystencji ciasta.Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 1 , 5 cm.

Średniej wielkości szklanką wytnij krążki. Ułóż na wyłożonej papierem blasze. Posmaruj rozmąconym w
mleku jajem. Piecz w temp. 220°C ok. 10 minut na złoty kolor.

